28.03.2024 10:25 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Венеціанська комісія закликає відкликати законопроект «Про прокуратуру»

Vinice Com1Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія) закликає відкликати проект закону «Про прокуратуру», прийнятий Верховною Радою України у першому читанні в квітні 2009 року.

Відповідні рекомендації містяться у висновку Венеціанської комісії № 539, що був оприлюднений на засіданні комісії 27 жовтня 2009 року.

У своєму висновку Венеціанська комісія закликає відкликати цей законопроект, оскільки він «не має на меті реформування існуючої системи прокуратури, котру Україна успадкувала з радянських часів. Цей проект закону радше є спробою зберегти status quo і покласти край реформаторським діям, започаткованим на основі Конституції України 1996 року».

На думку Венеціанської комісії, «при розробці законопроекту не було взято до уваги жодного з основних критичних зауважень, висловлених Венеціанською комісією в її висновках від 2001, 2004 і 2006 рр. Законопроект зберігає ті риси, проти яких Венеціанська комісія заперечувала в своїх попередніх висновках. У разі прийняття цього законопроекту прокуратура залишиться дуже потужнім і надмірно централізованим інститутом, функції якого будуть значно ширшим за функції прокурорів у демократичному суспільстві. Законопроект не наближає Україну до виконання її зобов’язань перед Радою Європи, згідно з яким «роль і функції прокуратури зміняться (зокрема, щодо здійснення загального контролю за законністю), з перетворенням цього інституту на орган, який відповідатиме стандартам Ради Європи».

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 23-11-2009 17:04 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100