28.03.2024 16:10 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

У Нацкомісії з утвердження свободи слова рекомендують Ющенку ветувати антижурналістський закон Портнова-Лавриновича

cenzura2.jpgУ Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при президенті бачать ознаки згортання свободи слова в Україні.

Про це повідомили в офіційному інтернет-представництві президента Віктора Ющенка.

У заяві Нацкомісії висловлюється занепокоєння ситуацією, яка складається в українському інформаційному просторі і може спричинити згортання завоювань в галузі свободи преси.

«Становище загострюється активною фазою виборчих президентських перегонів», — зазначають у Нацкомісії.

«Засобами політичної боротьби стають партійна „джинса“, договірно-корумповані взаємини політиків та ЗМІ, перешкоджання журналістській діяльності, безпідставне звільнення журналістів, впровадження редакційної цензури і нових форм темників, заборона на критику, економічна залежність, новітні обмеження журналістських прав», — наголошують у ній.

Зокрема, Національна комісія звертає увагу, що 17 листопада цього року прийнято закон «Про внесення змін до статті 23 Цивільного кодексу України щодо відшкодування моральної шкоди», який пропонує враховувати при визначенні розміру відшкодування моральної шкоди «статус особи», якій завдана така шкода.

Автори закону вважають, що у випадку нанесення шкоди депутату або міністру, зокрема шляхом поширення недостовірної інформації, така особа повинна отримати більше відшкодування, ніж пересічна особа.

Ця дискримінаційна норма може бути використана для тиску на засоби масової інформації та журналістів, зазначає Нацкомісія.

Вона рекомендуватиме президенту застосувати право вето та повернути цей закон до парламенту з пропозицією про його скасування в цілому, бо він грубо порушує міжнародні стандарти свободи слова, які передбачають, що політики та публічні посадові особи не повинні користуватися жодними перевагами щодо захисту їхньої честі та гідності порівняно з іншими громадянами.

Закон також порушує статтю 24 Конституції України, відповідно до якої громадяни є рівними перед законом.

Нацкомісія також наголошує, що стан інформаційного простору країни ще раз доводить гостру необхідність запровадження незалежного суспільного мовлення і закликає уряд, Верховну Раду, всіх кандидатів у президенти чітко задекларувати шляхи і терміни впровадження системи суспільного мовлення в Україні.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 27-11-2009 17:38 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100