19.04.2024 00:04 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Азаровщина. Бродський вигадав індикативні зарплати

Brodskyi3

На фото: Михайло Бродський. Що це з ним?

Уряд має намір посилити систему індивідуального контролю над виплатою зарплат.

Про це йдеться у законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо впорядкування оплати праці)», пише газета «Дело».

Розроблявся проект спільно працівниками Мінфіну, ДПА і Держкомпідприємництва. Відповідні зміни пропонується внести до ст. 41 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Як зазначається, документ покликаний підвищити рівень відрахувань до державних соціальних фондів.

Стимулювати «відбілювання» зарплат має підвищення відповідальності роботодавців і найманих працівників за ухилення від сплати податків, роз'яснює газета.

«Деякі компанії вже легалізували виплати зарплат. І це поставило їх у нерівні конкурентні умови з тими, хто, як і раніше виплачує зарплати в конвертах. Закон ліквідує цю несправедливість», — пообіцяв глава Держкомпідприємництва Михайло Бродський.

Пенсії працівників, згідно з його планами, стануть вищими завдяки підвищенню відрахувань до ПФ.

«При цьому ми не вводимо нових податків, одночасно збільшуючи надходження до бюджетів різних рівнів приблизно на 20 млрд. гривень», — заявив Бродський.

У статті описується, що законопроект обумовлює введення так званої індикативної зарплати — суми, з якої підприємство зобов'язане буде робити відрахування в соціальні фонди.

Цей показник розраховується шляхом множення суми офіційно встановленої мінімальної зарплати на коефіцієнт, розмір якого залежить від займаної співробітником посади.

Зокрема, з коефіцієнтом 5 буде розраховуватися індикативна зарплата вищих керівників, 3 — головних бухгалтерів, 2 — робітників.

Саме з індикативної зарплати роботодавець повинен буде проводити відрахування до соціальних фондів, а також утримувати з працівників прибутковий податок.

За словами завідувачки відділом податків і зборів Асоціації платників податків України Валентини Проніної, існують тисячі дрібних підприємств, штат яких складається з директора та бухгалтера, які не починають процедуру закриття бізнесу через її складності і нараховують собі чверть або десятину ставки.

«Якщо законопроект буде підписаний президентом, всім цим підприємствам доведеться щомісяця платити відрахування до соціальних фондів з восьми мінімальних зарплат, в іншому випадку — сплачувати штрафи і пеню», — резюмує Проніна.

Законопроектом передбачена солідарна адміністративна відповідальність роботодавця і працівника за виявлені порушення в порядку виплати зарплати. Розмір штрафу — по 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з кожного, що становить 1700 гривень.

Щоб не потрапити під штрафні санкції, найманим працівникам слід сигналізувати до податкової про мінімізаторські схеми, «прокручувані» роботодавцем з метою зарплатного заощадження.

Це, м'яко кажучи, суперечить здоровому глузду. Адже навіть якщо працівники й отримують кровно зароблені в «конверті», навряд чи хто-небудь зважиться розповісти про це фіскалам, ризикуючи залишитися без роботи.

«У цивільному праві солідарна відповідальність настає у разі навмисної домовленості між порушниками або неподільності предмета зобов'язання. Умисну змову ще повинен довести суд», — каже Проніна.

Тому нарахування штрафу на працівника можна буде оскаржити в судовому порядку, підсумовує видання.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 12-04-2010 21:39 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100