24.04.2024 23:08 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

СБУ та БЮТ хочуть масово прослуховувати українців за рахунок операторів зв'язку і провайдерів

proslushka1У парламенті зареєстровано законопроект, що зобов'язує операторів зв'язку і провайдерів купувати спецобладнання, яке використовується СБУ для прослушки абонентів.

Про це пише «Дело» з посиланням на одного з авторів законопроекту депутата від БЮТ Олександра Скибинецького.

За його словами, ухвалення законопроекту дозволить підвищити ефективність боротьби з тероризмом та корупцією, а також контррозвідувальної роботи і захисту конституційного ладу.

«Нам не потрібно свого 11-вересня, а просто необхідно добитися того, щоб спеціальна служба могла працювати ефективно. Сьогодні ця ефективність недостатня», — сказав він.

Передбачається, що провайдерів та операторів зобов'яжуть купувати обладнання для зняття інформації з каналів зв'язку, тобто прослушки абонентів, запису та фіксації інформації, отримання інформації про факти дзвінків, перехоплення електронної пошти та інших електронних даних.

Сьогодні в статті 39 закону «Про телекомунікації» сказано, що оператори зобов'язані встановлювати спецобладнання за власні кошти.

«Втім, сьогодні далеко не всі провайдери та оператори хочуть витрачати свої кошти на купівлю спеціального обладнання», — стверджує Скибинецький.

За його словами, оператори користуються тим, що в законодавстві не прописаний обов'язок купувати обладнання, а провайдери взагалі не згадуються в цій статті.

Ці два принципових моменти і збираються виправити автори законопроекту.

У свою чергу оператори не задоволені такою законодавчою ініціативою.

«Згідно з чинним законодавством, мережі всіх телекомунікаційних операторів повинні бути побудовані так, щоб оператори могли за необхідності здійснювати прослуховування за наявності відповідного рішення суду. Ці вимоги оператори виконують», — сказав представник одного з мобільних операторів.

«Зараз же нас хочуть просто перекласти витрати на купівлю спеціального обладнання, необхідного для цього. Це цілком можна трактувати як втручання в господарську діяльність компаній», — додав він.

На думку голови правління ІнАУ Тетяни Попової, орієнтовна вартість подібного обладнання може складати близько $60 тис. тільки для одного вузла зв'язку, яких у провайдерів тисячі.

«Потрібно розуміти, що ухвалення законопроекту неминуче призведе до підвищення вартості послуг операторів. Питання безпеки в країні повинні вирішуватися за рахунок бюджетних коштів, а не за рахунок введення, по суті, непрямого податку на операторів і провайдерів. Зрештою, всі ці витрати ляжуть на плечі користувачів», — вважає вона.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 21-04-2010 11:45 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

  • Zoidberg

    О!..Почалося!

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100