29.03.2024 07:22 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Європейські журналісти стурбовані цензурою в українських ЗМІ

tv-brehnya1Європейська федерація журналістів і Європейська група Міжнародної федерації журналістів стурбовані останніми подіями в українських ЗМІ щодо цензури.

Про це йдеться у прес-релізі, поширеному Комітетом Київської незалежної медіа-профспілки 11 травня 2010 року.

Таку стурбованість, зокрема, викликало те, що журналісти провідного українського приватного телеканалу «1 +1» скаржилися на тиск і цензуру після того, як їм 6 травня не дозволили висвітлювати важливі новини, які влада вважала ворожими для неї. Деякі телепрограми, які критикують уряд, були зняті з ефіру.

Крім того, журналісти іншого каналу, СТБ, також опублікували заяву, в якій засудили випадки цензури, зазначається в повідомленні.

«У нас є декілька явних випадків запровадження цензури і тиску на журналістів провідних українських телеканалів, котрі показують, що влада України намагається зменшити свободу слова при потуранні власників», — заявив президент Європейської федерації журналістів (ЄФЖ) Арне Кьоніг.

«Ми стурбовані цими подіями, які можуть звести нанівець спрямовані в бік демократії  основні кроки, які ми бачили в останні роки. Вони були здійснені частково і завдяки свободі преси. Але останні тенденції показують згортання прав журналістів і прав людини в цілому», — наголосив він.

У ЄФЖ також дізналися, що під час прес-конференцій політики (як з боку уряду, так і від опозиції), змушують журналістів ставити заздалегідь узгоджені запитання — тож журналісти, які не погоджуються зробити так, можуть втратити будь-які можливості контакту з владою.

Партнер Міжнародної федерації журналістів (МФЖ) в Україні — Незалежна медіа-профспілка — також вказує на те, що кількість активних незалежних журналістів в засобах масової інформації різко знижується.

«Ми закликаємо владу, а також всіх власників засобів масової інформації, які підтримують або ініціюють цензуру, дотримуватися стандартів свободи преси, зокрема, прописаних в Європейській конвенції з прав людини», — додав Кьоніг.

До ЄФЖ входить понад 250 тисяч журналістів у більш ніж 30 країнах Європи.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 11-05-2010 14:07 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100