29.03.2024 08:50 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Комітет Зарубінського погодився на обмеження свободи зборів

2450-1Комітет Верховної Ради з питань прав людини рекомендував підтримати в другому читанні законопроект, що регулює проведення мітингів.

Проект зобов`язує організаторів зборів повідомляти про їхнє проведення органи місцевої влади.

Ця норма викликала критику з боку громадських організацій, де стверджують, що вона може стати приводом для заборони зборів і не відповідає європейській практиці, що передбачає проведення так званого «спонтанного мітингу».

За словами правозахисників, у європейських країнах завчасно повідомляти про збори потрібно лише в тому випадку, якщо демонстранти хочуть, щоб їх охороняли.

Члени комітету набрехали, що врахували вимоги правозахисників і за рекомендацією Венеціанської комісії включили в другу редакцію законопроекту №2450 поняття «спонтанних зборів».

Воно визначається як «незаплановані мирні збори, що проводяться виключно з ініціативи громадян, викликане подією, що має важливе значення для суспільства, і яке неможливо передбачати завчасно».

Цю форму зборів пропонується зробити єдиною, яка не потребує письмового повідомлення органів місцевої влади. Також у законопроект включене поняття «контрзборів» — це захід, що проводиться з того ж приводу, але з метою заявити про протилежну позицію.

Однак представники понад тридцяти громадських організацій звернулися до голови Верховної ради Володимира Литвина з проханням відкласти розгляд законопроекту, провести парламентські слухання з цього питання і погодити нову редакцію з Венеціанською комісією.

«Поняття спонтанних мирних зборів визначено нечітко. Це дозволить представникам влади забороняти, наприклад, акції протесту екологів, борців проти ущільнювальної забудови або незаконних затримань громадян міліцією, мотивуючи це тим, що заявлена ними подія в масштабах суспільства недостатньо важлива», — пояснив один з авторів листа, член правління інституту «Республіка» Володимир Чемерис.

 

Читайте також:

Українська влада хоче розібратися з народом по-російськи?

 

Українські правозахисники виступають проти законопроекту про мирні збори №2450

Проект Закону “Про порядок організації і проведення мирних заходів” порушує права людини

У березні — квітні 2010 року масово порушувалося право на свободу зібрань (заява Інституту «Республіка»)

Министр Могилев изучает географию по учебникам Януковича, а демократию – по запискам Лукашенко

Режим Януковича зухвало порушує конституційне право громадян на свободу зібрань. Фото. Відео. English

Депутатов просят «завалить» законы Тимошенко ограничивающие права и свободы граждан

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 11-06-2010 10:17 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100