19.04.2024 08:58 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Чи потрібно встановлювати кримінальну відповідальність за будь-яку крадіжку? Коментарі правозахисників

question-mark1Міністерство внутрішніх справ спільно з Генеральною прокуратурою ініціюють введення настання кримінальної відповідальності за крадіжку майна незалежно від вартості вкраденого.

Про це повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Попков.

"Спільно з Генеральною прокуратурою ми підготували пропозиції щодо збільшення межі настання кримінальної відповідальності за крадіжку чужого майна... Пропонується передбачити кримінальну відповідальність незалежно від суми вкраденого, але з деякими деталями: з проникненням у житло, інші приміщення або схованки, крадіжки з одягу, сумки.

Чим загрожує така ініціатива правоохоронних органів українцям коментують правозахисники:

Вячеслав Якубенко, адвокат, правозахисник: «Я не знаю жодної демократичної країни, де б існувала кримінальна відповідальність за крадіжку незалежно від вартості викраденого. Це нагадує хіба що сумнозвісний радянський закон «Про три колоски». Звичайно це призведе до штучного покращення міліцейської статистики. Міліція звітуватиме про розкриття 99% крадіжок. Але це будуть переважно крадіжки картоплі з городу, або яблук із саду. Крадіжки ж у великих і особливо великих розмірах, як і сьогодні, залишатимуться не розкритими. Як свідчить світовий досвід, для зменшення кількості дрібних крадіжок треба збільшувати розмір заробітної плати і пенсій, зменшувати безробіття, а не вводити підвищену юридичну відповідальність».

Володимир Яворський, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини: «Відповідно до міжнародних стандартів кожен злочин має мати пропорційне покарання. За звичай в демократичних країнах кримінальні злочини поділяються на дві, а то і на три групи по ступеню суспільної небезпеки. У нас в законодавстві вживається таке поняття, як адміністративне правопорушення. Насправді такого поняття в демократичних країнах немає. Є поняття кримінальний проступок. Це як раз є однією з пропозицій реформ – зробити кримінальний проступок і злочин. Тоді, звичайно, будь-яка крадіжка, навіть на одну копійку, стає кримінальним проступком. Але є дуже велика різниця для особи, яку засуджують. Тому що коли засуджують за кримінальний проступок, то, наприклад, особа не вважається судимою, її не можуть посадити за проступок. Вона сплачує штраф, або відбуває якісь виправні заходи. В нашій же системі існує тільки адміністративне правопорушення і злочин. Злочин, як щось надзвичайно суспільно небезпечне діяння. І воно, зазвичай, передбачає або дуже великі штрафи, або позбавлення волі. Фактично переведення всіх крадіжок в злочин тягне за собою величезні штрафи, які ця особа ніколи в житті не зможе сплатити, бо вона краде тому що в неї немає грошей. Або її посадять до в’язниці.

Але ж державі також не буде вигідно садити людину, яка вкрала 10 гривень на пів року,і утримувати її там.

Аркадій Бущенко, адвокат, голова громадської організації «Інститут правових досліджень та стратегій»: «Я вважаю, що в Україні не повинно бути мінімального розміру крадіжки. Крадіжка є крадіжкою, і вартість майна значення не має. Якщо у нас встановлюється будь-який мінімальний розмір – це призводить до того, що здійснюються певні маніпуляції. Справа в тому, що це все дуже суб’єктивно – вартість вкраденого для кожної людини. І покарання має бути призначене незалежно від того, скільки було вкрадено.  

Розмір вкраденого та спосіб, яким було вчинено крадіжку має враховуватись при призначенні покарання».

 

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 17-07-2010 12:57 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

  • толя

    А як з фабрикуванням доказів?

    Опозиція швидко сяде за грати за крадіжку

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100