20.04.2024 16:12 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Закон «Про захист персональних даних» закриє журналістам рота

censored2Пакистанська фундація преси надіслала листа президенту Януковичу, в якому засуджує новоприйнятий закон «Про захист персональних даних». Закон, що має вступити в силу з січня 2011 року «зв’яже руки» журналістам, адже вони не матимуть права розповсюджувати інформацію, що стосується особи без її згоди. Іншими словами, критикувати, викривати посадовців, бізнесменів, тощо стане неможливим. Закон означатиме кінець журналістики.

Наводимо нижче текст листа.

Шановний пане Президент, Пакістанська фундація преси (PPF), незалежна громадська інституція, яка взяла на себе зобов’язання просувати та захищати свободу слова, засуджує законопроект «Про захист персональних даних», який підписав президент України Віктор Янукович. Закон, за який 1 червня проголосували у парламенті, має вступити в силу у січні 2011 року.

За даними Інституту масової інформації (IMI), новий закон «зв'яже руки журналістам» і дозволить будь-яке свавілля відносно них. Журналіст зможе збирати інформацію, що є широко доступною, але не зможе друкувати її, доки не матиме дозволу на це особи, про яку йдеться в публікації. Наприклад, журналісти не матимуть змоги оприлюднювати інформацію про особу, включаючи її ім’я чи прізвище без її особистого дозволу.

Європейське законодавство розмежовується особиста інформація загального характеру та вразлива особиста інформація, така як відомості про стан здоров’я якого-небудь політика.

«В Європейському законодавстві є чіткий принцип, що преса, наприклад, може поширювати будь-яку персональну інформацію про публічну особу, якщо суспільство цього вимагає. Тобто, наприклад, якщо це хвороба Президента, то суспільство має знати: воно обирає здорового чи хворого Президента, — говорить В.Яворський (виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини –ІМІ). — Або, наприклад, медичну довідку про психічну хворобу депутата тепер поширити буде неможливо, тому що потрібна буде його згода».

Пакістанська фундація преси (PPF) засуджує законопроект «Про захист персональних даних» та закликає владу передивитися цей законопроект. Влада має забезпечити дотримання свободи слова в Україні.

Залишаюся вдячним Вам за увагу та будемо раді отримати відповідь.

З повагою,

Овейс Аслам Алі (Owais Aslam Ali), Генеральний секретар, Пакістанська фундація преси (PPF)

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 21-07-2010 11:31 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100