25.04.2024 17:44 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Росія відмовила у в'їзді українському правозахиснику Василю Овсієнку

Ovsienko Vasyl1Росія відмовила у в'їзді координатору програм Харківської правозахисної групи, колишньому в'язню сумління радянських таборів Василю Овсієнку.

Про це в п'ятницю повідомив Глава української Гельсінської спілки Євген Захаров.

«Опівночі з 22 на 23 липня в Брянську з потяга № 42, який ішов на Москву, російські прикордонники зняли і спровадили назад в Україну Василя Овсієнка, координатора програм Харківської правозахисної групи, колишнього в'язня сумління, який відсидів в радянських таборах та тюрмах 14 років», — повідомив Захаров.

«Його прізвище виявилося у списку осіб, яким заборонено в'їзд у Російську Федерацію», — додав він.

За словами правозахисника, Овсієнко їхав у село Кучино Пермської області, у Музей історії політичних репресій і тоталітаризму, який з 1995 року діє в приміщенні колонії особливого суворого режиму ВС-389/36.

«Там він перебував у 1981-87 рр., там загинув Василь Стус, там каралися Олекса Тихий, Юрій Литвин, Валерій Марченко, Левко Лук'яненко, Михайло Горинь, Іван Кандиба, Іван Сокульський, Іван Гель та інші українські правозахисники», — розповів Захаров.

Овсієнко є членом раду Музею і був запрошений на Міжнародний громадянський форум, мав намір взяти участь у дискусіях «Распад СССР. Плюсы и минусы», «Трагедия русской деревни», «Незавершенная история», «Какая нам нужна правозащита?», «Мир несвободы и культура». Віз для Музею книжки колишніх в'язнів Кучино, рушник, щоб пов'язати його на хресті, що стоїть на могилах в'язнів.

"Ймовірно, що російські спецслужби відстежують публікації українських правозахисників і знаходять у них небажані для путінської «демократії» речі, наприклад, у статті «Актуальні цитати». Про музей «Пермь-36» дивіться статтю Василя Овсієнка «Музей у Кучино — совість Росії», — зазначив Захаров.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 23-07-2010 16:05 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100