29.03.2024 07:39 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

«Нас поставили біля стіни і сказали стояти...», кажуть тернополяни

ment6Без жодних причин, за їхніми словами, забрали у відділок міліції п'ятьох молодих тернополян. Хлопці стверджують, що не чинили нічого протизаконного.

Правоохоронці не лише не розібралися в ситуації, як вважають молодики, а й зверхньо поводилися щодо них та неодноразово порушували їхні права.

Трапився інцидент у Тернополі, неподалік ТЦ «Орнава», у неділю, 12 вересня 2010 року, близько 21.00. Юнаки запевняють, що їхня зустріч відбувалася без алкоголю. Однак працівники міліції звинуватили їх у розпиванні алкогольних напоїв.

«Навіть не представилися»

П'ятеро друзів стояли поблизу автостоянки неподалік ТЦ «Орнава» біля машин, на яких приїхали. До них підійшов патруль внутрішніх військ, які зацікавилися двома банками «бірміксу», які стояли на землі поряд із компанією. Запереченням юнаків, що тара з-під алкоголю не їхня, солдати не повірили.

— Підійшли четверо патрульних і собака. Представники внутрішніх військ не представилися, а одразу запитали, чому ми тут розпиваємо алкоголь, — розповідає тернополянин Ярослав (прізвище редакції відоме, але не вказуємо його на прохання хлопця, — прим. ред.) — Солдати зверталися до нас на «ти» та ще світили ліхтариками в очі, хоча ми просили цього не робити.

Патрульні попросили юнаків показати документи та запитали, чи ті мають колючі та ріжучі предмети. Нібито збиралися навіть обшукати.

Документи один із нас мав у машині, але йому не дозволили їх узяти. Сказали: «стій тут» та наказали стати для обшуку на небезпечні предмети, — продовжує співрозмовник.

Юнаки запевнили, що не мають заборонених предметів. А для обшуку попросили скласти протокол у присутності двох незалежних свідків. Молоді чоловіки зізналися кореспондентові, що таким чином вирішили підстрахуватися, аби їм чогось не підкинули. Натомість замість свідків патрульні викликали міліцейський «бобик». Повезли тернополян у міське відділення міліції №2, що на вулиці Яремчука.

На патрульний автомобіль ми змушені були чекати півгодини. За той час нам не дозволяли зрушити з місця та зателефонувати до будь-кого, — пригадує інший учасник ситуації Сергій (прізвище редакції відоме — прим. ред.). — Солдати, що приїхали в «бобику», також говорили до нас наказовим тоном, зверхньо і на «ти».

«Сідати не дозволяли»

Везли хлопців, як ті пригадують, також із порушеннями закону — в автомобіль «напхали» більше пасажирів, ніж дозволено. У відділку також зустріли «привітно».

Нас привезли, завели всередину, поставили біля стіни і наказали мовчки стояти. Сісти правоохоронці не дозволили, — розповідає Ярослав. — Нічого не пояснюючи, патрульні, які нас затримали, почали щось писати. Потім по одному викликали у кабінет, знімали відбитки пальців та фотографували. Після цього двох наших товаришів відпустили, а трьох залишили для подальшого спілкування.

Відпустили тих, хто був за кермом, оскільки вони, з розмови міліціонерів, яку почули інші затримані, вживати алкоголь не могли.

Хлопці запевняли, що їх затримали помилково, і погоджувалися на експертизи, які б підтвердили або спростували їхню провину. Проте аналізу на вміст алкоголю в організмі чи хоча б вимірювань за допомогою газоаналізаторів юнакам в той вечір не провели. Банки з-під пива, які патруль привіз у відділок, тернополяни згодом побачили у сміттєвій урні.

Юнакам дали підписати складений протокол, але ті відмовилися.

— У протоколі було написано, що о такій-то годині я вживав бірмікс, за що і був затриманий. Як я міг таке підписувати, якщо це неправда, — обурюється Ярослав. — Далі вони привели понятих, які засвідчили нашу відмову підписувати протокол. Після цього кожен із нас на окремому аркуші написав свої пояснення щодо інциденту та попросив міліціонерів прикріпити їх до протоколів. Але ті відмовилися. Сказали, що не зобов'язані цього робити.

У відділку троє юнаків пробули три години. Їх відпустили вночі наступного дня. На запитання, як вони мають добратися до «Орнави» чи додому, якщо не мають грошей, міліціонери відповіли: «викликайте таксі».

«Напишете погане — будемо розбиратися»

П'ятеро тернополян планують звернутися у прокуратуру. Вони запевняють, що правоохоронці перевищили свої повноваження та склали безпідставне адмінпопередження. Хлопці вважають, що таке може статися з кожним. Але найбільше вони обурені тим, що, знаючи закони, не змогли відстояти свої права.

— Перш за все, правоохоронці мали б представитися і коректно спілкуватися з молодими людьми. Щодо обшуку, то його мали б здійснювати лише у присутності понятих і зі складанням протоколу, тому хлопці мали право відмовитися, — пояснює юрист Павло Чепугов. — Протокол про подібне правопорушення правоохоронці могли скласти і на місці. А забирати тернополян у відділок мають право не більше, ніж на три години. Щодо відбитків пальців та фото, то це міліція може робити у випадку, коли складають протокол про затримання. Як я зрозумів зі слів хлопців, протоколи склали лише на трьох, а у двох молодих людей безпідставно взяли відбитки пальців. Ще одне порушення — відмова долучити пояснення людей до протоколу. Згідно із законом, молоді люди мали на це право. Якщо правоохоронці не хотіли прикріплювати їхні пояснення, то затримані цілком законно могли усе написати на самому протоколі. А те, що серед ночі на вулицю виставили, — питання винятково міліцейської моральності.

Окрім того патруль солдатів внутрішніх військ не мав право самостійно затримувати місцевих жителів, продовжує юрист.

— Солдати не мають таких повноважень щодо цивільного населення, як міліціонери. У їхній компетенції тільки взаємодіяти з правоохоронцями, — пояснює пан Чепугов. — Постраждалі тернополяни мають усі підстави вимагати скасування адмінпокарання у керівництва міліції чи в суді. Крім того, можуть звернутися і в прокуратуру, адже є порушення з боку правоохоронців.

Звернувся за роз'ясненням кореспондент і до правоохоронців. Проте в центрі зв'язків із громадськістю обласної міліції прокоментувати ситуацію відмовилися. Натомість порадили писати інформаційний запит і навіть пригрозили.

— Пишіть бумагу від редакції. Вказуйте з прізвищами людей — що, де і коли, на що вони скаржаться, — каже начальник відділу зв'язків із громадськістю обласної міліції Сергій Шворніков (закон дозволяє готувати відповідь на інформаційний запит до 30 днів — прим.ред.). — А якщо без нашого коментаря щось негативне на міліцію напишете, в нас є юридичний відділ. Будемо потім розбиратися.

Ми, як і раніше, готові надати свої шпальти для коментарів міліції щодо інциденту.

 

www.20minut.ua

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 18-09-2010 10:55 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100