19.04.2024 16:39 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Лікнеп для українських правоохоронців від Бориса Тарасюка

orki-mentiНещодавно ознайомився з повідомленням Центру громадських зв'язків Головного управління МВС України в Києві щодо того, чому у 2007 році не було порушено кримінальну справу за пошкодження тротуарної плитки на Майдані Незалежності, коли Партія Регіонів проводила там свою майже двотижневу масову акцію.

Зі слів правоохоронців, тоді кримінальна справа не порушувалась у зв'язку з відсутністю відповідних заяв дорожньо-експлуатаційних служб міста з експертною оцінкою нанесених збитків. Зараз же, мовляв, така заява є і відповідно порушена кримінальна справа за фактом нанесення збитків. Це саме було оголошено з трибуни Верховної Ради Міністром внутрішніх справ Могильовим А.В. під час проведення «Години запитань до Уряду» 14.01 ц.р.

Межі цинізму в даному випадку немає. Хочу нагадати пану Могильову та його підлеглим положення статті 4 Кримінально-процесуального кодексу України, відповідно до якої «Суд, прокурор, слідчий, орган дізнання зобов'язані в межах своєї компетенції порушити кримінальну справу в кожному випадку виявлення ознак злочину, вжити всіх передбачених законом заходів до встановлення події злочину, осіб, винних у вчиненні злочину, і до їх покарання».

Згідно з пунктами 4, 5 частини першої статті 94 Кримінально-процесуального кодексу приводами до порушення кримінальної справи, зокрема, є повідомлення опубліковані у пресі, безпосереднє виявлення органом дізнання, слідчим, прокурором або судом ознак злочину.

Нагадаю, що у серпні 2007-го року мер Києва Л.Черновецький розпорядився відновити благоустрій територій парків «Маріїнський» та «Міський сад», площі Лесі Українки та Майдану незалежності у Печерському районі. У цьому зв'язку, Л.Черновецький дозволив комунальному об'єднанню «Київзеленбуд» використати акумульовані на його спеціальному рахунку кошти відновної вартості зелених насаджень у сумі 637,7 тис. грн для проведення комплексу відновлювальних робіт. Як нагадав на той час перший заступник голови КМДА Денис Басс, відповідні ділянки було пошкоджено у квітні-травні 2007-го року під час мітингових заходів і маніфестацій. Ось офіційне повідомлення з веб-порталу київської міської влади: http://www.kmv.gov.ua/news.asp?IdType=1&Id=101595.

Крім того, звертаю увагу пана Могильова на те, що відповідно до статті 27 Кримінально-процесуального кодексу України не інакше як за скаргою потерпілого порушуються справи за злочини, передбачені статтею 125 («Умисне легке тілесне ушкодження»), частиною 1 статті 126 («Побої та мордування»), статтею 356 («Самоправство») Кримінального кодексу України. У всіх інших випадках, кримінальні справи мають порушуватись за власною ініціативою правоохоронних органів у випадку виявлення ознак злочину. Адже за логікою пана Могильова виходить, що вбивство теж має розслідуватись лише за заявою «потерпілого»?

Постає питання: що це – непрофесійність, службова недбалість чи вибірковість? Чи є ще в когось сумніви щодо тенденційності порушення кримінальних справ правоохоронними органами та політичних переслідувань в Україні?

 

Борис Тарасюк, блоги Української правди 

 

Читайте також:

Коменданта наметового містечка податкового Майдану Сергія Мельниченко допитували цілий день

Андрій Парубій вимагає у Пшонки відповісти за незаконний обшук активіста Податкового майдану з Луганська

Луганські таксисти зазнають утисків через «податковий Майдан»

Милиция выбивает из участников Майдана-2 лживые признания

За участь у протестах підприємців затримано трьох чоловік?

Рядових учасників протестів арештовують. Підприємці не знають, як захищатися

Міліція вимагає від телеканалу «24» відео на учасників податкового Майдану

Режим Януковича хоче посадити у тюрми організаторів Майдану підприємців на три роки

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 24-01-2011 16:41 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100