18.04.2024 22:42 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Володимир Яворський розповів журналістам як вберегтися від свавілля міліції. Фоторепортаж

10 лютого 2011 року у приміщенні Академії педагогічних наук України відбувся організований Київською незалежною медіапрофспілкою безкоштовний тренінг «Як журналісту спілкуватися з працівниками правоохоронних органів». Тренером був виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський.

 

trening Yavor1

Журналістів вчили як уникнути конфліктів з міліцією і що робити, якщо вони все ж виникли, як реагувати на вимоги правоохоронців, якщо представник мас-медіа виконує свої професійні обов'язки, та що робити, якщо міліціонери затримують журналіста.

За словами Володимира Яворського в Україні журналісти вкрай незахищені та вразливі і стають дуже часто жертвами сваволі правоохоронців саме через недосконалість законодавства. Деякі норми, наприклад, Кримінально-процесуального кодексу прямо суперечать законам, які регламентують журналістську діяльність.

Яворський дав три поради, як себе поводити журналістам, якщо їм забороняють щось знімати:

1. вимагати письмову заборону, з підписом і посилатись на закон про інформацію;

2. показати посвідчення журналіста і попросити посвідчення опонента;

3. запитати, хто його безпосередній керівник, який віддав наказ про заборону знімати, де знаходиться цей керівник та заявити, що ви зараз підете до його начальника.

Представник УГСПЛ повідомив репортерів про велику небезпеку повернення у часи, коли за критичну публікацію журналіста могли засудити на кілька років позбавлення волі. За його словами у парламенті вже проголосовано у першому читанні урядовий законопроект, який передбачає  кримінальну відповідальність за порушення закону «Про захист персональних даних». Тому існує велика небезпека того, що журналістика в Україні може стати самою небезпечною професією.

На завершення тренінгу Володимир Яворський повідомив, що сайті УГСПЛ — helsinki.org.ua є всі контакти і багато інформації як поводитися у випадку затримання чи арешту, а юристи Української Гельсінської спілки з прав людини завжди готові дати безкоштовні поради і допомогти журналістам у скрутні хвилини.

trening Yavor2

trening Yavor3

trening Yavor4

trening Yavor5

trening Yavor6

 

Відомий блогер Олена Білозерська, яка нещодавно стала жертвою міліцейського свавілля у своєму щоденнику опублікувала конспект тренінгу.

 

Вадим Гладчук, sprotiv.org. Фото Андрія Древицького

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 11-02-2011 16:34 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100