19.04.2024 16:10 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Венеціанська комісія проти державної російської мови

rus yazik1Венеціанська комісія сумнівається, що законопроект «Про мови в Україні», який розширює сфери функціонування російської мови, відповідає Конституції країни.

На думку Комісії, у випадку ухвалення цього законопроекту, російська мова буде прирівняна до державної, пише «Комерсант-Україна».

Законопроект «Про мови в Україні», зареєстрований у Верховній Раді 7 вересня 2010 року депутатами Олександром Єфремовим (Партія регіонів), Петром Симоненком (Компартія) і Сергієм Гриневецьким (блок Литвина), Венеціанська комісія розглянула в суботу на 86-му пленарному засіданні.

У висновку Венеціанської комісії відзначаються «труднощі й специфічність» мовного питання в Україні.

«З одного боку, понад 60% населення зараховують себе до українського етносу, з іншого боку — більше 60% використовують російську як мову щоденного спілкування. Положення проекту закону відносно російської мови можуть трактуватися як намір авторів поставити російську мову на один рівень із державною, незважаючи на Конституцію», — говориться в документі.

«Відповідно до проекту закону, мовою національних меншин має говорити не менше 9% населення в регіоні. Але в такому випадку російська мова буде мовою нацменшин у кожному регіоні», — підкреслюють у Венеціанській комісії.

Її експерти пропонують уточнити число мов нацменшин при проведенні наступного перепису населення України.

Автори законопроекту, зокрема, Єфремов й Симоненко, вважають неконструктивним висновок Венеціанської комісії. Вони вважають, що рішення щодо мовного питання треба приймати шляхом референдуму.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 28-03-2011 12:28 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100