29.03.2024 06:49 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Юрій Гримчак: «Майже всі ізолятори переповнені»

«Нунсівець» 45-річний Юрій Гримчак зареєстрував законопроект, яким пропонує уточнити процедуру взяття під варту та пом'якшити умови перебування у слідчих ізоляторах.

Звідки виникла тема перегляду умов перебування в ізоляторах?

— Дуже часто саме попереднє ув'язнення є порушенням прав громадян, як і підписка про невиїзд, — каже нардеп. — В Україні її застосовують для того, щоб слідчому було комфортно: людина, яка йому потрібна, завжди поруч. Європейський суд рекомендував нам переглянути цю норму, бо ув'язнення незасудженої людини є порушенням її прав.

Які позиції чинного Кодексу треба змінити?

— По-перше, утримувати людину в ізоляторі до рішення суду треба тільки у випадках, коли вона скоїла тяжкий злочин проти особи.

У питанні передачі справи від слідчого до суду Кодекс має «дірку». Поясню на прикладі. Юрій Луценко згідно з рішенням Апеляційного суду мав перебувати під вартою до 26 травня. Слідчий направив справу до суду 17 травня. Відповідно до чинного кримінально-процесуального кодексу, термін обрахування перебування під вартою в цей день закінчується. Але Луценка все одно тримають в ізоляторі.

Я пропоную, щоб термін дії запобіжного заходу, який вибраний під час слідчих дій, автоматично втрачав силу при передачі справи до суду. Суд на попередньому слуханні повинен одразу розглядати питання про обрання запобіжного заходу. Це рішення віддається на руки захисникам обвинувачуваного, щоб вони могли оскаржити його в іншому суді.

Люди, які утримуються під вартою після вироку суду, нині мають право на побачення з рідними та знайомими. А ті, хто перебувають у СІЗО й вина їх не доведена, мають побачення не частіше, ніж раз на місяць. Чому така несправедливість? Має бути короткотермінове побачення до 4 годин не менше ніж раз на тиждень. Довготермінове — три доби раз на місяць. У СІЗО треба зробити окремі камери для побачень.

Що дадуть ці зміни?

— Допоможуть нашим людям, яких незаконно утримують у СІЗО. Тільки в Лук'янівському таких близько тисячі.

У нас взяття під варту особи, яка перебуває під слідством, є пріоритетним заходом. Слідчі й суди його використовують у 90 випадків зі 100. Причому незалежно від того, це кримінальний чи економічний злочин, чи людина просто не сплатила аліментів. Через це майже всі СІЗО переповнені.

«Регіонали» кажуть, ви хочете перетворити ізолятори на санаторії.

— Це позиція окремих депутатів, а не всієї партії. Чомусь деякі вважають, що законопроект направлений на полегшення умов утримання Луценка. Але він пройшов усі етапи. Допомога йому вже не потрібна.

 

Ольга Москалюк, Газета.ua

 

Читайте також:

Нардеп Гримчак хочет гуманизировать уголовно-процессуальный кодекс

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 10-06-2011 18:31 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100