28.03.2024 13:43 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Правозахисники та журналісти протестуватимуть проти «моральної» цензури

У середу, 9 листопада 2011 року, у день парламентських слухань про стан суспільної моралі правозахисники, журналісти, громадські активісти проведуть акцію з вимогою відкликати законопроект №7132 про внесення змін до закону «Про захист суспільної моралі».

Вони вимагатимуть не допустити створення державного органу цензури та пропаганди під вивіскою Національної комісії із захисту суспільної моралі.

За годину до початку парламентських слухань про стан суспільної моралі Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ) проведе пікетування Верховної Ради.

Там вважають, що ухвалення змін до цього закону неминуче призведе до відновлення тоталітарного контролю над світоглядом українців і унеможливить існування вільної думки.

Втрата незалежності засобів масової інформації, контроль за діяльністю журналістів під виглядом моніторингу їх відповідності критеріям «суспільної моралі», постійна загроза знищити будь-яке видання, телерадіокомпанію чи веб-сайт — це лише найменші із ризиків, які несе в собі ухвалення згаданого законопроекту, вважає НМПУ.

До них приєднається Центр інформації про права людини, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Правозахисний центр «Поступ», які під стінами Верховної Ради публічно роздягатимуть владну мораль в рамках вуличної акції-перфоменсу.

Мета акції — продемонструвати законодавцям, що чиновники не мають права нав'язувати українцям свою мораль, адже вони самі аж ніяк не моральні авторитети. В рамках акції присутні зможуть переконатися в тому, що українська влада сама є порушником всіх загальноприйнятих норм моралі.

Потім під стінами Верховної Ради відбудеться брифінг, на якому голови цих організацій проведуть брифінг, на якому роз'яснять, які небезпеки несуть ці зміни до закону «Про захист суспільної моралі» у разі їх прийняття.

Рада хоче заборонити порнографію, використання «нецензурних лайливих і брутальних слів...» у друкованих, електронних засобах масової інформації та в Інтернеті, а також передбачити покарання за екстремістську та образливу інформацію і пропаганду насильства.

Проте, як вважають «Репортери без кордонів», в законі дуже розмите поняття контенту, який підлягає забороні, можливість блокування веб-сайтів без рішення суду, й ігнорування права громадян на інформацію, що становить величезну загрозу свободі слова в Україні. Проти прийняття цього закону у такому вигляді виступили багато письменників, журналістів і правозахисників, повідомляє «Спротив».

 

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 8-11-2011 23:02 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100