28.03.2024 11:51 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Табачник позбавив школярів історії України

Згідно з наказом міністра освіти, науки, молоді та спорту Дмитра Табачника про нові типові навчальні плани у середній школі, до мінімуму зводиться вивчення української мови та літератури, а курс історії України взагалі скасовується.

Про це повідомляє газета «Дзеркало Тижня» у статті «Хід конем від Табачника».

«Маємо підпільно розроблену таємну зброю — наказ міністра щодо нових типових навчальних планів у середній школі. У цьому документі серед різних нововведень, про які ще скажуть своє слово експерти, вирішується і доля наших мови та історії. Перш за все в новому навчальному плані скорочено кількість уроків української мови. Тепер їх буде всього по два на тиждень. Для порівняння: в Російській Федерації на вивчення державної російської мови в шостому класі середньої школи відводиться шість уроків кожного тижня! Відчуваєте різницю?», — йдеться в статті.

«Не краще вчинили автори нових навчальних планів і з українською літературою. У сьомих, восьмих і дев’ятих класах кількість годин на її вивчення також зменшується. Логічніше, здається, було б зробити навпаки: з огляду на зростання обсягу та складності творів для вивчення, виділити більше часу для їх обговорення в класі разом з учителем. До речі, в російських навчальних планах саме так і зробили. До яких наслідків приведуть ці кроки міністерства, говорити зайве. Література — сегмент культури народу. Про яку самоідентичність нації можна вести мову, якщо її молоде покоління не буде знати своєї літератури, а отже — і культури?», — запитує автор Оксана Онищенко.

За її словами, ще гірша ситуація з історією України. «За задумом керівництва Міносвіти, цей предмет як такий взагалі зникне з розкладу шкільних уроків (хоча традиційно викладався навіть у Радянському Союзі). Замість нього з’явиться новий, інтегрований курс — історія, в якому буде об’єднана всесвітня історія та історія України. Створюється враження, що це трансформована ідея міністра про створення спільного з іншими країнами підручника з історії», — вказує автор на ідею створення спільного підручника з історії з Росією.

«Якщо мова йде про інтегрований курс, то його концепція досі не розроблена, не обговорена і не прийнята», — коментує експерт і викладач історії Павло Полянський, повідомляє «Спротив».

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 18-02-2012 16:01 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100