29.03.2024 07:26 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Новий КПК не підсилив захист джерел інформації журналістів, — Андрій Шевченко

КПК не дає право телеоператорам, режисерам і відеоінженерам захищати джерела інформації попри обіцянки підсилити захист журналістів у рамках нового Кримінальний процесуального кодексу, які давали депутати провладних фракцій, знімаючи з розгляду законопроект № 8256 про захист джерел інформації та заборону допиту журналістів, цього не було зроблено.

Про це у коментарі «Телекритиці» заявив відсьогодні член Комітету з питань правової політики народний депутат бютівець Андрій Шевченко. «У новому КПК немає додаткових гарантій по захисту джерел журналістів, також ми не почули жодних адекватних пояснень, чому це зроблено», – сказав він.

Андрій Шевченко вніс чотири поправки до проекту КПК (№№ 1019, 1742, 2500 і 3659), якими мав на меті захистити джерела інформації журналіста й цифрові носії ЗМІ.

«На жаль, вдалося це зробити лише частково, – каже Шевченко. – Усі мої чотири поправки були проігноровані. По-перше, проігнорована, по-моєму, абсолютно логічна вимога поширювати захист не лише на журналістів, а й на працівників ЗМІ».

За словами народного депутата тепер, якщо в рамках розслідування кримінальної справи потрібно буде брати свідчення, то журналіст буде захищений, він матиме право відмовитися давати свідчення і не розкривати свої джерела інформації, а інші працівники ЗМІ ні. «Що в такій ситуації робити оператору, режисеру, продюсеру, які в силу роботи можуть так само знати джерела інформації? Це означає, що слідчий зможе розкрити джерела інформації якщо не через журналіста, то через його оператора, який поруч із ним працював під час зйомки», – пояснює Шевченко.

Народний депутат, в минулому тележурналіст, навів ще один приклад. «Хтось свідчить про корупцію в міліції або іншій державній структурі, і журналіст разом з режисером і відеоінженером змінюють йому голос або накладають темну плашечку для того, щоб приховати джерело інформації. І зараз, на відміну від журналіста, відеоінженер і режисер не будуть захищені відповідно до нового КПК, джерела інформації можна буде розкрити через них», – роз’яснює Андрій Шевченко.

Депутат пояснив також важливість захисту цифрових носіїв ЗМІ. Він нагадав історію з вилученням серверів Білозерської. «Є й інші схожі історії, коли порушується кримінальна справа, журналісту кажуть, що у нього в комп’ютері є інформація, яка потрібна слідству. В нього вилучають сервери, фактично блокуючи роботу журналіста і зводячи нанівець захист джерел інформації. Тому була поправка, яка конкретно цього стосувалася, на жаль, вона також проігнорована», – зазначає Шевченко.

Нагадаємо, 13 квітня 2012 року вночі був ухвалений новий Кримінальний процесуальний кодекс.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 14-04-2012 10:46 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100