20.04.2024 16:32 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Янукович заслужено перемагає

За останній тиждень відбулося дві події, які підсилили мої переконання, що Віктор Янукович – цілком закономірний та заслужений українським народом президент.

Ці події жодним чином не стосувалися політики, зате яскраво проілюстрували суспільні особливості.

Спочатку мене вразила дискусія на фейсбук-сторінці Вахтанга Кіпіані щодо продажу на аукціоні картини американського художника в жанрі абстрактного експресіонізму Марка Ротка за 87 мільйонів доларів.

Переважна більшість коментарів була такого змісту: Ротко – це мазня. Моє дитина намалює таке за 10 хвилин. Ротко – єврей, тому його картини такі дорогі. Це – сионістська змова. Купувати картини за таку ціну – це злочин, адже Африка голодує. І так далі.

Більшість коментаторів уявлення не мали, хто такий Ротко і чому його картини можуть коштувати таких грошей.

Але це жодним чином не позначилося на загальному нігілістичному настрої читачів. Вони були готові писати сотні коментарів, не прочитавши навіть статтю про Ротка у Вікіпедії.

Наступна історія, яка мене засмутила, стосується вигляду на випускному дівчини з Павлограда Анастасії Фоменко.

Я згоден, що її костюм зовсім неадекватний події. Але це – не привід для зливи жовчу, сарказму та насмішок над дівчиною, яка прожила від сили 17 років у цьому житті. Це не привід уже тиждень формувати з цієї історії мою стрічку новий на фейсбук, коли явно важливіші події цікаві значно меншому числу людей.

Українське суспільство не готове толерантно приймати тих, хто не вписується у їхні уявлення про допустиме або естетичне.

Той, хто виходить за межі дозволеного, піддається обпльовуванню з ніг до голови. Слава Богу, Марку Ротку вже все одно, що про нього думає населення України. Але людині, яка неправильно вдягнулася на випускний, це може коштувати психологічних проблем.

Ця дівчина ні в кого нічого не вкрала. Вона нікого не збила на пішохідному переході та навіть не пропагувала гомосексуалізм (тяжкий злочин у вимірі деяких українських політиків). Вона лише вдягнулася так, що дехто вважає її наряд невідповідним випускному.

При цьому саме по собі це твердження є неоднозначним – адже те, що є допустимим на цій події, так само визначено людьми. Це не послано Богом по факсу. Тому зовнішній вигляд дівчини з Павлограду може бути предметом лише дискусії – але не суспільного осуду та остракізму.

Це мені нагадує випад депутата Колесніченка проти активістки руху Фемен Олександри Шевченко в одному з ток-шоу на телебаченні. Перед всією країною Колесніченко назвав громадянина своєї країни «проституткою», очевидно, переплутавши своє місце роботи з її.

Зрештою, нетерпимість до зовнішнього вигляду людини – в даному випадку випускниці з Миколаєва – виявилася в прогресивної інтернет-спільноти України набагато вищою, ніж нетерпимість до чиновників, що крадуть сотнями мільйонів, або «зірки телебачення», яка триповерховим матом криє співробітників ДАІ.

Поки суспільство буде таким – ворожим до альтернативного, нового, нетрадиційного і навіть епатажного – доки його цікавитиме не власне зображення в дзеркалі, а випускниця з Павлограду – доти ним буде керувати Янукович.

Звичайно, боротися перед монітором з віртуальним ворогом, який неправильно вдягається або неправильно малює, набагато легше, ніж з реальним державним монстром або власною лінню. Тому Янукович у цій битві поки перемагає.

 

Сергій Лещенко, журналіст «Української правди»

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 18-05-2012 19:43 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100