23.04.2024 16:58 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

«Їм вірити — себе не поважати», — експерт про обіцянки перейти на контрактну армію

Українську армію хочуть реформувати до 2017 року. Зокрема, 2014 року збройні сили мають повністю перейти на контракт, а у 2017 — наблизитися до європейської моделі. Тобто, скоротити і підвищити бойовий склад до 70%. Про це на парламентських слуханнях заявив секретар РНБО Андрій Клюєв.

Олексій Мельник, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова вважає, що «ціна цих заяв не більша за ціну інших обіцянок, які зараз звучать із вуст уряду».

«Нагадаю, що контрактна армія до 2010 року — це передвиборча обіцянка чинного президента. Тому ставлюся до цих заяв скептично. Їм вірити — себе не поважати. Якщо у нас же бачення контрактної армії у тому, що не буде призовників, то можна перейти на неї вже з 1 червня цього року», — сказав він.

На думку Мельника, можна перейти на контрактну армію, наприклад, вже з наступного місяця.

«Просто відпустити додому всіх призовників, а нових не набирати. Тоді залишаться тільки контрактники. Великої шкоди збройним силам це вже навряд зробить, боєготовність не постраждає. Як може постраждати те, чого нема? А офіцери, прапорщики, контрактники будуть охороняти склади, підмітати тротуари. Адже голова парламентського комітету з питань національної безпеки Анатолій Гриценко заявив, що в Україні на сьогоднішній день немає жодного боєздатного батальйону, ескадрильї і підрозділу кораблів, що здатні виконувати свої задачі», — наголосив експерт.

«Клюєв сказав — не маємо грошей, тож будемо економити на армії. Це бізнес-підхід. Раптом з'явиться загроза, ми створимо армію і будемо воювати! Це означає, що на рівні керівників держави демонструється повна відсутність інтересу і розуміння того, що таке оборона держави, які для цього потрібні ресурси. А ресурси потрібні не тільки матеріальні, а й часові. Можна знайти гроші, взяти позику, пустити весь бюджет на озброєння, але вам ніхто не позичить часу. Щоб підготувати військового льотчика потрібно витратити 7 років. Це я кажу як колишній льотчик-інструктор. Можна купити найкращий літак прямо сьогодні, але льотчика ви не знайдете, якщо не потурбуєтеся заздалегідь. А про армію ніхто не турбувався протягом 21 року», — зазначив Мельник.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 27-05-2012 19:17 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100