24.04.2024 16:22 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Кому вигідно, щоб Мельниченко повернувся «у гру»?

Микола Мельниченко вважає, що в Україні його життю загрожує небезпека, тому повертатися йому не можна. Через таку заяву, суд не зміг прийняти рішення про його екстрадицію. Тепер, згідно з італійським законодавством, Міністерство юстиції має 10 діб, щоб розглянути заяву Мельниченка та прийняти рішення, сказав адвокат екс-майора Микола Неділько, повідомило інформаційне агентство УНІАН.Експерти вважають, що недарма Мельниченко з’явився на інформаційному горизонті саме зараз, коли триває передвиборча кампанія. Його і досі вважають носієм цінної інформації, яка може зіграти свою роль напередодні виборів.
Президент Українського інституту публічної політики Віктор Чумак у коментарі Голосу Америки сказав, що, оскільки невідомо, яку інформацію та про кого може мати Мельниченко, складно говорити про те, кому саме її оприлюднення може зашкодити, а кому допомогти.
«Зрозуміло, що Мельниченко є носієм секретів дуже впливових та дуже різних людей, зрозуміло, що тут може бути дуже багато незацікавлених, зрозуміло, що плівки можуть бути використані як компромат на людей, які приймають участь в сьогоднішніх політичних перегонах, тому, кому може бути вигідна його екстрадиція в Україну та поховання у якійсь тюрмі, дуже складно сказати», – сказав Чумак.Мельниченко затримали 3 серпня 2012 року правоохоронні органи Італії в аеропорту Неаполя, куди екс-майор прибув рейсом з Вашингтона. Прес-секретар Міністерства іноземних справ Олександр Дікусаров повідомив раніше, що затримання відбулося на основі ордера, виданого українським бюро Інтерполу.

Адвокат екс-майора та його наречена переконані, що в Україні життю Мельниченка загрожує небезпека.

«Під час перельоту його буде супроводжувати тільки український конвой, і я не впевнена, що він долетить до нашої країни живим та здоровим. Коля останнім часом працював над дуже небезпечними для діючої влади проектами», – сказала наречена Мельниченка, телеведуча Наталя Розинська.

Експерти припускають, навіть якщо політична кар’єра Мельниченка вже закінчилася і він не становить загроз будь-кому із сьогоднішніх політичних гравців – хтось таки може спробувати використати його проти своїх опонентів, сказав Голосу Америки президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов.

«Я б не пов’язував цю справу з виборами, проте Мельниченко може бути картою, яку хтось спробує використати у якісь політичній комбінації… як Лазаренко проти Тимошенко», – сказав Жданов.

Колишній майор Державної охорони України у 2000 році оприлюднив плівки із записами розмов, які він робив у кабінеті тодішнього президента Леоніда Кучми. Їх зміст викликав скандал, як всередині країни, так і на міжнародному рівні.

Експерти вважають, що недарма Мельниченко з’явився на інформаційному горизонті саме зараз, коли триває передвиборча кампанія. Його і досі вважають носієм цінної інформації, яка може зіграти свою роль напередодні виборів.

Проти Мельниченка висунули звинувачення про розголошення державної таємниці, фальсифікації доказів та перевищенні службових обов’язків. Проте у 2005 році, після Помаранчевої революції, справи було закрито. У 2011 році знову було відкрито кримінальну справу проти Мельниченка. Поки матеріали розглядалися СБУ, екс-майор зник з інформаційного поля, лише пізніше стало відомо, що він виїхав з України. Мельниченко отримав статус політичного біженця, на якого поширюється дія програми захисту свідків у США, де він і перебував до того, як прибув до Італії.

Українські медіа повідомляють про заяву адвоката Мельниченка – Миколи Неділька, у якій він припускає, що екс-майор може попросити політичного притулку в Італії. Іншими варіантами вирішення справи є екстрадиція в Україну, повернення в США, або ж екс-майора просто випустять на волю за рішенням суду.

 

 

Анна Полуденко, Голос Америки

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 7-08-2012 9:41 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100