29.03.2024 16:41 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Професія журналіста стала в Україні ще небезпечнішою

Цього року в Україні зафіксовано 29 нападів на журналістів, коли винні не були покарані, незважаючи на відповідні звернення до правоохоронних органів.

Такі дані були оприлюднені на круглому столі, який з нагоди Всесвітнього дня боротьби з безкарністю проводили Національна медіа-профспілка України, Національна спілка журналістів України за участі «Репортерів без кордонів» та інших медіа-організацій.

За зведеними даними моніторингу «Репортерів без кордоні» та Інституту масової інформації, протягом 2012 року в Україні було зафіксовано 29 випадків, коли нападники на журналістів залишились без покарання.

Як відзначила представник «Репортерів без кордонів» Оксана Романюк, у даному показнику не враховані порушення прав журналістів під час виборів, та випадки, коли журналісти просто не звертались до правоохоронних органів з заявами після нападів або перешкоджань.

Лише в трьох випадках проти нападників на журналістів було порушено справи за 171 статтею ККУ (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

Як констатують представники медіа-організацій, цей показник свідчить про те, що за останні кілька років професія журналіста стала в Україні ще небезпечнішою.

Представник «Репортерів без кордонів» зазначила, що протягом 2012 року не було жодного прогресу у встановленні замовників вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Крім того, досі не встановлено замовника злочину проти харківського журналіста Василя Климентьєва, який пропав без вісті у минулому році, а головний виконавець перебуває в розшуку.

11 журналістських організацій підготували спільну петицію до влади, у якій перераховано факти безкарності.

Зокрема, петиція містить вимогу покарати винних у таких резонансних справах як вбивство Георгія Гонгадзе, вбивство Василя Климентьєва, напад на журналіста «1+1» Дмитра Волкова, побиття фотокора tochka.net Віталія Лазебника, побиття журналістів у донецькому супермаркеті «Сокіл», замах на донецького журналіста Олексія Мацуку, побиття журналістів співробітниками спецпідрозділу Грифон у Печерському суді, підпал будинку журналістки Лілії Буджурової тощо.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 25-11-2012 22:16 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Комментарии запрещены.

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100