19.04.2024 17:47 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Київавтодор труїтиме Дніпро реагентом в 10 разів дорожчим за сіль

Як повідомляє видання «Фокус»для боротьби з ожеледдю, столичні вулиці почнуть поливати рідким реагентом, який планують закупити замість солі та піску. За складом речовина нагадує оцет. Екологи вбачають в цьому загрозу для фауни Дніпра.

«Яка б не була формула реагенту, від нього залишається кислота. Хоча вона і органічна, але все одно шкідлива для машин, покришок та взуття. Крім того, при випаровуванні вона роз'їдає слизову носа і горла, очі, навіть на зубах відчувається характерна лоскіт. Земля може бути схильна до ерозії. Навіть сіль — менше зло », — розповіла кандидат фармацевтичних наук, спеціаліст з токсичної та аналогічної хімії Львівського медуніверситету Зофія Кубрак.

Тримається засіб на дорозі чотири дні. Однак новинка в 10 разів дорожче солі. Якщо за тонну солі з доставкою доводиться платити 490 грн, за таку ж кількість реагенту викладуть 4,8 тис. грн.

— Як і у випадку з використанням солі, ніхто не говорить про  те, куди діваються реагенти, коли сніг тане. Весь Київ поділяється на басейни малих річок, що впадають у Дніпро. Більшість з них сьогодні розміщені під землею. – розказує заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. – Розтаючи, сніг, разом з сіллю або іншими реагентами, потрапляє до зливної каналізації а звідти – прямо у річки. Таким чином всі реагенти, використані на столичних дорогах в результаті потрапляють у Дніпро. Масштаби забруднення річки цим новим хімічним відходом поки оцінити важко, але нововведення автодорівців очевидно стане причиною чергової масової загибелі риби у Дніпрі.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 22-01-2013 18:24 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100