18.04.2024 21:43 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Катеринчук вигадав законопроект про журналістів

У Верховній Раді зареєстровано проект закону про захист професійної діяльності журналістів.

Ініціатором законопроекту є нардеп Микола Катеринчук.

Як зазначається у пояснювальній записці, законопроект визначає основні напрями та принципи професійної діяльності журналіста, журналістські права, свободи та обов’язки, гарантії професійної діяльності журналістів, гарантії захисту законної професійної діяльності журналіста тощо.

У законопроекті визначено, що журналіст повинен дотримуватись у своїй діяльності принципів незалежності та неупередженості, відповідальності, професіоналізму, дотримання ним прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, поваги до загально визначених моральних цінностей. Журналіст під час провадження професійної діяльності користується свободою думки і слова, свободою вираження поглядів. У той же час, в законопроекті підкреслюється неприпустимість зловживання правами та свободами журналіста.

Окрім того, у документі йдеться про гарантії професійної діяльності журналістів: «Держава гарантує реалізацію прав і свобод журналістів шляхом покладення обов’язків на установи та організації, їх посадових осіб подавати об’єктивну інформацію про свою діяльність». Законопроектом забезпечуються соціальні гарантії журналістів, встановлюється відповідальність за порушення прав та свобод журналістів, перешкоджання їх професійній діяльності, переслідування журналіста у зв’язку з його професійною діяльністю, здійснення цензури тощо.

Відповідно до законопроекту, журналіст не може бути притягнутий до відповідальності за висловлення думок, переконань або суджень, за допомогою яких дає оцінку чому-небудь, виявляє ставлення до кого-небудь, погляд на що-небудь, у тому числі критику. Погляди, думки, переконання або судження не підлягають спростуванню та доведенню їх достовірності. Професійна діяльність журналіста не може бути підставою для його арешту, затримання, а також вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених ним матеріалів та технічних засобів, якими він користується у своїй роботі. Держава гарантує журналісту також відповідне реагування у разі посягання на його життя та здоров’я, честь, гідність, майно, права та свободи.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 2-02-2013 13:05 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100