16.04.2024 19:11 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Черговий абсурд від ВАСУ: cуд незаконно обмежує конституційні права українців

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) вимагає від киян подавати повідомлення про проведення масових заходів за 10 днів.

Про це повідомляє сайт Української Гельсінської спілки з прав людини.

Так, у постанові ВАСУ від 23 січня 2013 року у справі за позовом КМДА до об'єднання інвалідів «Союз Чорнобиль України» зазначається, що «визначення конкретних термінів завчасного повідомлення з урахуванням особливостей форм мирних зборів, їх масовості, місця, часу проведення і т.п. є предметом законодавчого врегулювання».

«Але оскільки такого законодавства не існує, то міська рада може самостійно встановлювати терміни повідомлення. Зокрема Київська міська рада встановила термін 10 днів. І суд вважає такий термін адекватним», — говориться в повідомленні.

Сайт відзначає, що фактично можна розуміти, що своєю постановою ВАСУ дозволяє муніципалітетам самостійно встановлювати строки подання повідомлень про проведення мирних акцій, поки це не буде врегульовано відповідним законом. Ухвала оскарженню не підлягає.

За словами директора зі стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини Михайла Тарахкала, це рішення є досить дивним і незрозумілим.

«Оскільки ст. 39 Конституції чітко передбачає, що будь-які обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання, зокрема щодо терміни повідомлення про такі заходи, можуть здійснюватися виключно на підставі закону. Для мене очевидно, що положення КМДА не є Законом України. І тому жодним чином обмежувати право на проведення мирних зборів воно не може», — вважає він.

Тарахкало зазначив, що з практичної точки зору, існують ситуації, у яких просто неможливо повідомити владу за 10 днів про проведення мирних зборів.

«Адже можуть відбутися події, про які немає можливості повідомляти завчасно, і на які потрібно реагувати відразу. Більш того, рішення, яке змінює всю практику судочинства в такий суспільно важливій сфері, як мирні зібрання, має бути детально мотивовано. Визначення ж, про якейде мова, на мою думку, практично не містить обґрунтування, чому суд вважає, що положення КМДА мають силу закону», — сказав він.

Координатор партнерства «За свободу мирних зібрань» Максим Лациба переконаний, що ця постанова суду «може стати дуже небезпечним для активістів у всіх областях України», бо тепер місцева влада може визначити термін і 10, 15 і 20 днів для повідомлення. Та згідно з постановою ВАСУ це буде законно, поки не буде прийнято закон, який буде регулювати ці питання.

«Наше партнерство наполягає на ухваленні ліберального закону, який буде відповідати європейським стандартам. У проекті закону, який ми пропонуємо, термін повідомлення повинен бути не більше 48 годин. І, звичайно, передбачені стихійні мирні зібрання », — зазначив Лациба.

Нагадаємо, раніше ВАСУ вже ухвалював дивне рішення, коли позбавив мандатів 2 депутатів, після 3 місяців по закінченню виборів.

Цікаво, що рішення ВАСУ прямо суперечить рішенню Конституційного Суду України від 19 квітня 2001 року, який «виходячи з   положень  пункту  1  частини  першої  статті  92 Конституції України про  те,  що  виключно  законами  визначаються права і свободи людини і громадянина та гарантії цих прав і свобод і  що  лише  судом  відповідно  до  закону  може встановлюватись обмеження  щодо  реалізації  права  громадян на проведення масових зібрань (частина друга  статті  39),  Конституційний  Суд  України дійшов  висновку,  що  визначення  строків  завчасного  сповіщення органів виконавчої влади чи  органів  місцевого  самоврядування  з урахуванням особливостей мирних зібрань, їх форм, масовості, місця і часу проведення тощо є предметом законодавчого регулювання».

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 19-02-2013 20:08 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100