28.03.2024 23:47 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Регіонали запроваджують цензуру в інтернеті

Своєрідний «подарунок» до професійного свята журналістам підготувала одіозна партія регіонів. У ЗМІ з'явилося повідомлення про можливе запровадження цензури в інтернеті.

Регіонал Володимир Олійник зареєстрував законопроект, яким пропонує регулювати інформацію у всесвітній павутині на державному рівні. Провайдерів за рішенням суду змусять видаляти повідомлення, які посягають на права та свободи людини.

Журналісти і юристи стурбовані такою ситуацію. Кажуть: прикриваючись гаслами боротьби за права людини, влада по суті контролюватиме інформпростір в інтернеті.

Автор скандального документу, який у пресі охрестили «законом про цензуру в інтернеті», Володимир Олійник переконує: його неправильно зрозуміли. Пропоновані зміни до закону «Про захист суспільної моралі» спрямовані на захист дітей. І жодним чином не стосуються журналістів.

«Ідеться про те, і я думаю, що всі батьки зі мною погодяться, що потрібно і дорослим боротись із проявами насильства, боротися з проявами нетерпимості. То ми повинні дати інструментарій відповідним службам. А це легко вирахувати, хто автор таких речей, щоб вони вживали до них відповідні заходи», – бреше регіонал.

Натомість юристи кажуть, що за красивими гаслами таки криються наміри запровадити цензуру в інтернеті. Адже законопроект передбачає заборону на поширення інформації, яка посягає на права та свободи людини. Під таке загальне визначення може підпадати будь-який журналістський матеріал, і влада на власний розсуд визначатиме, кого притягти до відповідальності.

«Чинне законодавство вже встановило межі, що є порушенням, скажімо, авторського права, що є порушенням особистого права людини, що є приниженням честі, гідності, ділової репутації. Проте встановлювати ще один додатковий фільтр, я вважаю, – це вже достатньо серйозний наступ на  демократію, на свободу слова в Україні», – переконаний юрист Іван Боднарук.

Наступом на свободу слова законопроект «регіонала» Олійника називають і медіа-експерти. Вони виступають категорично проти того, аби держава контролювала інтернет.

«Держава має якомога менше втручатися в інтернет, це справа професійного середовища – вважати, яка інформація є справжньою, яка класною, яка є якісною журналістською і таке інше», – наголошує голова Київської організації НМПУ Андрій Яницький.

Професійне медіа-середовище пообіцяло не допустити ухвалення подібних законів. Свого часу це вдалося зробити зі скандальним законопроектом про наклеп нардепа-"регіонала" Віталія Журавського. Тоді під тиском журналістів він відкликав із Ради свій же документ.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 7-06-2013 8:01 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100