25.04.2024 12:06 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Якщо заборонити на мітингах маски, то нехай бійці «Беркута» носять на грудях прізвища, – правозахистник Захаров

Зі всіма трьома зауваженнями-вимогами МВС, яке бере участь у розробці законопроекту «Про мирні зібрання» погодитись вкрай важко.

Про це журналістам розповів правозахисник, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини, директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

За його словами, з вимогою МВС щодо притягнення до відповідальності організаторів зібрання за порушення громадського порядку, не можна погоджуватись жодним чином. «Повинна бути індивідуальна відповідальність того, хто скоїв протиправні дії і хто нестиме відповідальність за скоєне, а не відповідальність організатора», – каже Євген Захаров.

Друга вимога МВС про заборону брати на мітинг з собою зброю та подібні предмети теж незрозуміла. «Навряд чи вони праві, коли таке вимагають, що нібито буде використане насильство, а зібрання перетвориться у насильницьке. Треба не довіряти людям, щоб таке вимагати. Це нагадує правила у літаку, де не можна приносити нічого гострого», – зауважив Євген Захаров.

При цьому, він додав: «Якщо йдеться про справжню зброю, то її може мати тільки той, хто має на це право, а право на неї має той, хто отримав його, згідно з законом. Тоді чому ця людина не може її брати з собою?»

«Якщо ми побачимо, що на мітинг йде натовп з вилами в руках, то це вже не буде мирне зібрання. Треба чітко формулювати обмеження, щоб не було зловживань», – зазначив Євген Захаров.

З приводу маскування правозахисник відмітив: «Може вуса чи окуляри є маскуванням, а може, то звичайний вигляд людини, тоді як міліціянти будуть розбиратись?» – зауважив Євген Захаров.

«Сподіваюсь, з принципом, згідно з яким маскування забороняється тільки тоді, коли не можливо було ідентифікувати особистість того, хто пройшов на мітинг, робоча група при комітеті впорається. Але тоді нехай не маскуються бійці «Беркута», нехай теж будуть без масок, нехай у них на грудях будуть беджі з їхніми прізвищами, щоб було все симетрично», – наголосив правозахистник.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 14-06-2013 9:07 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100