29.03.2024 08:59 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

У «яєчному теракті» вимальовується проросійський слід

 

 

Скандальна яєчня, яку «спік» на піджаку польського президента Броніслава Коморовського 21-річний хуліган, потрапила у топ-заголовки не лише українських, а й польських ЗМІ. Скандал — один, акценти — різні. В Україні шукають відповідь на запитання «Кому і навіщо здався «яєчний теракт»? У Польщі обговорюють іншу проблему: хто винен?

 

 

Встановивши особу «яєчного терориста» і порушивши кримінальну справу (за статтею «хуліганство» йому загрожує щонайменше — штраф, щонайбільше — обмеження волі терміном до трьох років), волинська міліція взялася з’ясовувати інформацію про його можливу причетність до радикальної проросійської організації. Назву не уточнили. Однак з джерел у правоохоронних органах Запоріжжя (кривдник польського президента приїхав до Луцька із Запорізької області) просочилася інформація, що йдеться про «Слов’янську гвардію». Хоча  «гвардійці» від яєчного хулігана офіційно відхрещуються.

Сам атакувальник наразі мовчить (після оформлення протоколу і перевірки у наркодиспансері його відпустили). Ні чому, ні навіщо влаштував високопоставленому польському гостю слизький прийом — не колеться. Тож коментатори губляться у здогадках про мотиви «яєчного теракту». Одні припускають, що провокацією у Луцьку хтось намагався підставити підніжку «Свободі». Ті, мовляв, не приховували своєї різкої реакції на звістку про візит Коморовського («тягнибоківці» заявляли, що приїзд глави Польщі до Луцька був би доречним, якби польський президент вибачився за злочин поляків проти  українців Холмщини навесні 1944 року і під час акції «Вісла»). Ну чим не зручний момент для опонентів «Свободи» підкласти їй свиню? Схоже, на цю версію коментаторів наштовхнув наплічник із написом «Свобода», з яким засвітився «яйцемазальник».

Є й інші припущення: мовляв, скандал з яйцем зрежисували не без відома високих кабінетів. А все для того, щоб інформаційні стрічки про вшанування  жертв Волинської трагедії молебнем у Луцьку рясніли «яєчними» акцентами,  відводячи увагу від іншого ганебного факту — неучасті у заходах (причому без  публічних пояснень) українського президента Віктора Януковича.

Тим часом у Польщі обговорюють не стільки вчинок «яєчного терориста», скільки поведінку охоронців, які відповідали за безпеку польського президента під час візиту до Луцька. У республіканському Бюро охорони уряду ситуацію з яйцем наразі не коментують, посилаючись на те, що буде проведено внутрішнє розслідування. Претензій же до українських спецслужб у польському Бюро не приховують. Кажуть, «специ» могли б запобігти інциденту, вирахувавши сумнівних осіб у натовпі (хоча б за такими прикметами, як наплічник з партійною символікою чи підозрілі предмети у руках).

Поки у Бюро розбираються з яєчним «проколом», колишній керівник президентської охорони Єжи Дзівульский в ефірі польського телеканалу TVN влаштував необачливим бодігардам розбір польотів. «Якщо президент перебуває у натовпі і розмовляє з людиною, яку до цього не перевірили, співробітники Бюро охорони уряду, які поруч з президентом, повинні зосередитися на цій людині. А вони цього не зробили. Один з них відвернувся, щось відволікло його увагу», — заявив Дзівульський. — Давайте не зводити усе до яйця. Адже насправді був удар рукою. Якщо офіцер бюро допускає, щоб президента вдарили рукою, в якій — яйце, тоді виникає запитання, про яку охорону йдеться. Це видимість охорони, коли ходять з навушниками у вухах і щось демонструють».

Екс-керівник Бюро Мар’ян Яніцький закиди щодо непрофесійності президентських охоронців відкидає. Каже, якби в руках у нападника був ніж чи інший небезпечний предмет, він би не встиг ним скористатися — терориста одразу б скрутили. «Бюро охорони уряду діяло професійно, — запевнив Яніцький. — Думаю, таким же буде висновок внутрішнього розслідування».

Сам Броніслав Коморовський коментувати яєчний «сюрприз» не став. Перед журналістами віджартувався: чув, мовляв, що таке трапилося.

Офіційних претензій на українську адресу теж не надходило. А без польської ноти протесту у нашому МЗС, схоже, з вибаченнями поспішати не збираються.

 

Інна Пукіш — Юнко

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 17-07-2013 10:08 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100