19.04.2024 08:11 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

В Україні — передпомаранчевий революційний настрій

Соціологи констатують, що бунтівні настрої у країні перевищили рівень, зафіксований у 2004-му напередодні революції.

Американська незалежна правозахисна організація «Дім Свободи» нещодавно оприлюднила у Лондоні звіт про демократичний прогрес держав Євразійського континенту за минулий рік. Рейтинг демократії визначали за семибальною шкалою, де одиничка є найкращим показником, а сімка, відповідно, — найгіршим.

За даними 2012 року, Україна дещо погіршила свої показники у порівнянні з попередніми роками, дiставши 4,86 бала. При визначенні ступеня демократії до уваги брали такі показники, як виборчий процес, громадянське суспільство, незалежні медіа, корупція, урядування тощо.

Під час розмови про Україну констатовано, що нинішня влада  просто підірвала систему судочинства в державі, а в усіх дiлянках у державі й бізнесі набирають сили процеси президентського “осімейнення”.

Загалом ситуація в Україні викликає серйозну стурбованість і навіть була названа «передпомаранчевою», повідомили західні журналісти у репортажах із Лондона.

Згідно з результатами травневого соцопитування, яке провели “Демократичнi ініціативи” і Центр Разумкова у травні, не задоволені нинішньою ситуацією в Україні 74% населення, притім 45% взагалі не задоволені і ще 29% в основному не задоволені. Тих, кого сучасна ситуація цiлковито або переважно задовольняє, — лише
21,5%.

Якщо у травні 2004 року рівень недовіри прокуратурі, міліції і судам балансував довкола 40%, то цьогоріч у травні прокуратурі не довіряло аж 64%, міліції — 70%, а судам — 72%.

До просто катастрофічного рівня зросла недовіра населення до трьох основних інститутів державної влади — Президентові не довіряє аж 69% населення, Верховній Раді (традиційний лідер недовіри) — 77%, а уряду — 71%.

Загалом 25,5% українців вважають, що найближчим часом у їхньому селі або місті можуть відбутися масові протестні виступи в разі погіршення життя або заради захисту своїх прав і свобод. Вiд минулорiчної осенi протестні настрої в українському суспільстві зросли. Тих, хто впевнений, що масові виступи відбудуться, або вважає їх дуже ймовірними, стало більше майже на 9%.

Так само чверть населення — 25% — засвідчила намір особисто брати участь у протестних акціях (9% — «обов’язково» і ще 18% — «найімовірніше»). Порівняно з торішнім жовтнем кількість людей, готових виходити на вулиці, зросла на 5%, і значно зменшилася кількість тих, хто точно не збирається протестувати, — з 51% до 36%.

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 17-07-2013 12:08 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100