29.03.2024 06:37 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

#Покращення. Уряд Азарова створює ще один контролюючий орган

Уряд планує створити Державну метрологічну інспекцію, яка перевірятиме торгові мережі, АЗС, медичні установи та лабораторії на точність проведених ними вимірювань.

Як повідомляє «Deutsche Welle», відповідний законопроект вже схвалив Кабінет міністрів.

Ще один контролюючий орган хочуть створити попри те, що українські підприємці і так нарікають на велику кількість перевірок.

Хоча подібний орган контролю радила запровадити Україні Міжнародна фінансова корпорація (IFC), нині там наголошують, що український уряд рухається не тим шляхом.

«Не потрібно створювати ще одну нову інспекцію. Можна було б лише реформувати Держспоживстандарт, розділивши функції, аби не було дублювання», — сказав DW керівник проекту «Інвестиційний клімат» Міжнародної фінансової корпорації Сергій Осаволюк.

У Союзі захисту підприємництва побоюються, що нова інспекція перетвориться на ще один фіскальний орган, який «викачуватиме» гроші в підприємців.

«Такі інституції в Україні створюють зазвичай під певних осіб і певні фінансові завдання. Це черговий цвях у труну малому та середньому бізнесу», — переконаний голова Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич.

Він наголошує, що контролерів в Україні  настільки багато, що їхні часті перевірки блокують роботу і розвиток підприємств.

«В той день, коли на підприємство приходять представники органу перевірки, на них витрачається 50% робочого часу і директора, і персоналу», — зазначив Доротич.

Голова Союзу захисту підприємництва вважає, що за таких умов сподіватися на притік інвестицій в Україну марно, бо функціонувати бізнесу за таких умов надто дорого.

Ще у 2010 році Міжнародна фінансова корпорація дослідила, що прямі витрати українських підприємств на проходження перевірок перевищили 3,2 мільярда гривень. Осаволюк наголошує, що за три роки нічого не змінилося: органи контролю так і не розробили критерії ризику для суспільства від роботи підприємств та організацій, аби на цій основі здійснювати перевірки.

«Бізнесу потрібно, аби інспекцій було менше і їхні перевірки базувалися на реальних ризиках, щоб інспектор не перевіряв всі ларьки дорогою з офісу додому, а ходив лише туди, де можуть бути реальні ризики для суспільства», — каже Осаволюк.

У Міжнародній фінансовій корпорації відзначають, хоча в Україні чи не найбільше контролюючих органів у світі, користі від них мало, оскільки українці не відчувають себе захищеними від неякісних продуктів, товарів і послуг.

За підрахунками Федерації роботодавців України, нині в країні перевіряти діяльність бізнесу можуть 75 держорганів, 30 із них можуть зупиняти роботу підприємств.

До оптової крамниці Олени Сахно, яка торгує дитячим ортопедичним взуттям, щонайменше раз на тиждень приходять із перевірками: чи то пожежна служба, чи податківці, чи представники інспекції захисту прав споживачів, — і робота зупиняється.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 6-08-2013 13:47 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100