19.04.2024 16:06 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Операція ''Легалізація Януковича''

 

Донецький нардеп Сергій Клюєв прикриє Віктора Януковича.

Клюєв подав документи до Антимонопольного комiтету з проханням надати дозвiл на придбання 100% корпоративних прав фірми «Танталiт». Тієї самої, яка виступає номінальним власником резиденції Януковича «Межигір'я».

У такий спосіб має відбутися легалізація власності. «Межигір'я» отримає «доброчесного правонабувача», що начебто ні сном ні духом про махінації, якими супроводжувалося відчуження резиденції. Відповідно, і забрати «Межигір'я» в Клюєва буде замахом на «священне право приватної власності».

Насправді ж Клюєва шкода. Він – людина небідна, учасник рейтингу «Forbes», тричі обирався народним депутатом, але докотився до того, що виконує роль «зіц-головуючого Фунта».

Одна справа, коли роль ширми доручають Курченку – людині без минулого. Інше – коли ковпак клоуна одягають на голову Клюєва, який пережив і допити після Помаранчевої революції, і легалізував власну родину в Австрії, і дослужився до посад керівника групи міжпарламентської дружби з Америкою і Китаєм.

За великим рахунком, немає нічого дивного у тому, що тепер тримати «Межигір'я» в інтересах Януковича буде не маловідомий шахрай із Австрії, а молодший брат секретаря Радбезу.

По-перше, Клюєв і так вже виступає прикриттям родини Януковича у бізнесі. Вони разом за державні кошти та на державних пільгах розвивають сонячну енергетику в Україні. Так, кінцевим власником компанії «Актив Солар» є той самий траст із Ліхтенштейну P&A Corporate Trust, який виступав кінцевим власником «Межигір'я».

По-друге, Клюєв уже виконував роль легалізатора грошей «гаранта», коли 2008 року за нечувані 7 мільйонів доларів придбав у Януковича квартиру на вулиці Мазепи, яку майбутньому президенту фактично подарували громадяни України.

 

 

І останнє питання – чому виникла потреба, щоб Клюєв став номінальним власником персонального раю Януковича – «Межигір'я»? Чим президента не задовольняла схема, яка діяла досі?

Це легко пояснити. Тому що номінальним засновником «Танталіту» на 99 відсотків була австрійська фірма-прокладка Euro East Beteiligungs GmbH, а її керівником виступав австрійський «зіц-головуючий Фунт» брокер Йоган Вановіц.

Але, починаючи з квітня 2013 року, пан Вановіц засуджений австрійським судом до п'яти років тюрми за махінації з курсом телекомунікаційної компанії.

Іншими словами, виявилося, що резиденцією президента України володіє звичайний австрійський шахрай.

Крім репутаційних втрат для Януковича, подальша участь Вановіца у схемі була проблематичною – він фізично більше не зможе надсилати звіти до австрійських контролюючих органів про фірму-власника «Танталіту».

Враховуючи, що Вановіца дуже добре знають і брати Клюєви, тому що він допомагав розміщати на австрійській біржі їхнє сімейне підприємство Slav AG, переоформлення «Межигір'я» на молодшого Клюєва виглядає дуже логічно.

Єдине, чого йому слід остерігатися – це повторення долі Йогана Вановіца. «Порєшать» з австрійським правосуддям так само, як вони це роблять з українським, Клюєвим навряд чи вдасться.

І ще. Клюєв, який вивіз усю родину до Австрії, не менше вразливий, ніж Вановіц. Його транзакції можуть легко відслідковуватися західними фінансовими спецслужбами. І в певний момент, якщо події в Україні підуть за радикальним сценарієм, Клюєва просто покличуть на розмову. Кого тоді він буде рятувати – себе чи Януковича – це велика загадка.

 

Сергій Лещенко, журналіст «Української правди»

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 31-08-2013 8:07 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100