20.04.2024 18:46 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

«Націоналістка» Ірина Фаріон у 18 років була членом партбюро комуністів? Колаж

15 жовтня 2013 року Окружний адміністративний суд міста Києва розгляне позов редактора газети «Правдошукач» Юрія Шеляженка до Державного архіву Львівської області  про доступ до фондів партiйного комiтету Комуністичної партії України та комсомольської організації ВЛКСМ Львiвського державного унiверситету iм. I. Франка за період з 1980 по 1991 рік. Із ухвалою суду про призначення справи до розгляду та позовними матеріалами можна ознайомитись за наступним лінком: http://ru.scribd.com/doc/173105244/

Місяць тому Ю. Шеляженко звернувся до Державного архіву Львівської області з проханням надати можливість перевірити відомості про участь Ірини Фаріон у керівних органах комсомольської та партійної організації Львівського державного університету ім. І. Франка, що є предметом суспільного інтересу.

Днями до редакції газети «Правдошукач» надійшов лист за підписом директора Державного архіву Львівської області П. І. Кравчука із повідомленням про відмову у доступі до архівних фондів, оскільки вони містять конфіденційну інформацію. Не погоджуючись із відмовою у доступі до архівних документів, «Правдошукач» оскаржив її в суді.

У позовній заяві зазначено, що така відмова є протиправною, оскільки інформація про склад керівних органів комсомольської та партійної організації університету не є конфіденційною інформацією про чиєсь особисте чи сімейне життя, а є відкритою за режимом доступу інформацією про суспільне життя університету за радянських часів.

Можна зрозуміти, коли конфіденційними вважаються особові справи людей, але «Правдошукач» і не цікавився ними.

В той же час, наприклад, відповідно до Путiвника по фондах партiйних органiзацiй Львiвської та Дрогобицької областей, у Державному архіві Львівської області зберігається архівний фонд Партiйного комiтету Комунiстичної партiї України за 1946—1991 роки, де, зокрема, містяться протоколи, стенограми звiтно-виборних, загальних вiдкритих партiйних зборiв, засiдань партiйного комiтету, первинних партiйних органiзацiй факультетів та підрозділів університету. Такі документи вважалися загальнодоступними ще у радянські часи відповідно до статті 9 Статуту Комуністичної партії Радянського Союзу, затвердженого XXVIII з’їздом КПРС і неодмінно мали містити відомості про керівництво відповідних первинок, оскільки це керівництво обиралося на відкритих загальних зборах, що фіксувалося у протоколах та рішеннях, які підлягали до оприлюднення. Аналогічні документи публічного характеру мають міститися і в архівах комсомольської організації університету.

Нагадаємо, що рік тому в Інтернеті було опубліковано інтерв’ю колишнього викладача ЛДУ ім. І. Франка Геннадія Атаманчука, який стверджує, що нинішній нардеп від націоналістичної партії «Свобода» Ірина Фаріон у радянські часи була членом партбюро комуністів філологічного факультету. З того часу ніякої надійної підтверджуючої чи спростовуючої інформації на дану тему не публікувалося.

 

 

Сама Ірина Фаріон в інтерв’ю сайту «Вголос» підтвердила, що вона знайома з Атаманчуком, він був її викладачем і вона як староста групи «на знак протесту до його примітивізму і тупості організовувала йому всілякі неприємні речі, вкрай до остракізму», але озвучені Атаманчуком відомості про свою комсомольську та комуністичну кар’єру коментувати не стала і навіть погодилася з припущенням журналіста, що вона, нібито, була надто молодою (17-18 років замість 21), щоб вступати в компартію під час навчання в університеті, хоча, по-перше, відповідно до статті 1 Статуту КПРС, в партію приймали з 18 років, і, по-друге, згідно офіційній біографії І. Фаріон вона закінчила університет у 23 роки. Втім, у інтерв’ю Г. Атаманчука користувачі української Вікіпедії теж знайшли низку неточностей, пов’язаних з хронологією. Тому газета «Правдошукач» звертається до архівних даних, щоб поставити крапку в цій історії.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 7-10-2013 8:26 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100