28.03.2024 13:25 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Венеціанська комісія рекомендує виправити 5 недоліків у законопроекті про прокуратуру

Венеціанська комісія надала Києву низку рекомендацій щодо доопрацювання законопроекту «Про прокуратуру». Зокрема, вони стосуються прав прокурора представляти в суді інтереси неповнолітніх та недієздатних громадян, гарантій незалежності прокурорів від керівництва та дисциплінарної відповідальності прокурорів. Також комісія попередила, що документ містить приховані загрози для журналістів і активістів, які висвітлюють роботу прокуратури

Комісії Ради Європи «За демократію через право», більше відома як Венеціанська комісія, на засідання 11 жовтня 2013 року затвердила остаточний висновок щодо проект закону «Про прокуратуру», який був підготовлений робочою групою адміністрації президента України, пише видання «Коммерсант-Украина»

Як свідчить висновок Венеціанської комісії, текст якого є в розпорядженні видання, експерти назвали його кращим з українських законопроектів щодо прокуратури, який розглядався в Раді Європи.

«Положення проекту значно прогресивніші в порівнянні з попередніми (законопроектами –ред.) . Закладається міцна основа, яка відповідає європейським стандартам і потребам сучасної системи кримінального правосуддя ... Проект закону є хорошою базою для завершення реформи прокуратури» , — йдеться у висновку ВК.

Зокрема, експерти Венеціанської комісії привітали позбавлення прокуратури функції загального нагляду; позбавлення прокурорів права брати участь у роботі міністерств, органів виконавчої влади, сесій місцевих рад та інших адміністративних органів. Також комісія відзначила  поліпшення механізмів, що забезпечують незалежність прокурорів; нові деталізовані процедури призначення і звільнення прокурорів; введення механізмів та органів самоврядування, а також нові процедури дисциплінарного провадження стосовно прокурорів.

В той же час  у законопроекті експерти виділили п’ять недоліків, вирішення яких є критично важливими. Головним з них у ВК назвали статтю 24 закону  — про право прокурора представляти в суді інтереси неповнолітніх та недієздатних громадян, а також органи влади.  Раніше в комісії  заявляли, що такі функції не властиві прокурорам і їх необхідно прибрати з проекту зовсім, але остаточному звіті експерти запропонували Києву внести до статті ряд правок.

Друга претензія ВК — недостатні, на думку експертів, гарантії незалежності прокурорів від керівництва. Комісія запропонувала поправки до кількох статей, які здатні вирішити цю проблему.

Третій пункт — законопроект не виключає загрозу зміщення генерального прокурора за політичними мотивами і, таким чином, опосередкованого впливу Ради і президента на його позицію.

Четверта проблема, яку визначили експерти ВК — у розділі законопроекту про гарантії незалежності прокурорів є прихована загроза для журналістів і активістів, які висвітлюють роботу прокуратури.   Адміністрація президента пропонує встановити, що «будь-який вплив  на прокурора» і «неповага до прокурора» тягнуть за собою «відповідальність , встановлену законом».

«Така відповідальність може послужити способом придушення свободи ЗМІ та публічної критики» , — йдеться в документі комісії.  Європейські експерти запропонували ряд змін, які можуть вирішити дану проблему.

Останній, п'ятий блок пропозицій, стосується вдосконалення процедури залучення прокурорів до дисциплінарної відповідальності.

Окремо ВК наполягає на тому, що в майбутньому Верховній Раді  варто внести зміни до розділу Конституції про прокуратуру, прибравши з основного закону право прокурора представляти інтереси фізичних осіб, обмежити право президента звільняти генерального прокурора і позбавити парламент права висловлювати йому недовіру.

«Але підготовка цих поправок до Конституції не повинна перешкоджати прийняттю закону про прокуратуру», -  заявили в  Венеціанській комісії.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 15-10-2013 10:05 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100