23.04.2024 22:47 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

#Євромайдан Андрій Парубій: «Донька знає, що батько на війні, дома збирає луки і арбалети»

Інтерв’ю з комендантом Євромайдану Андрієм Парубієм у той час, коли він перебував у лікарні. Травми, нанесені народному депутату беркутівцями у ніч з 24 на 25 листопада 2013 року, виявилися досить серйозними, але він не хоче про них говорити – прагне знову іти на Майдан і стояти до останнього.

Пане Андрій, як ваше самопочуття?

Андрій Парубій: Зараз виходжу з лікарні. Приїхав сюди, бо ще є біль в голові, багато гематом і на голові, і на тілі – куди попадали палицею. Перші дні я пив знеболюючі, але зараз лікарка настояла, щоб я приїхав на огляд. От я і приїхав.

То у вас був струс мозку, як говорили ваші колеги?

Андрій Парубій: Я ж спочатку приїхав до лікарні швидкої допомоги, але там не було невропатолога. Був тільки травматолог, тож він не мав компетенції того встановити. А потім я не мав часу йти до лікарні. Зараз зробили обстеження, чекаю на висновок.

А взагалі, ви відчуваєте у собі сили повертатися на Майдан?

Андрій Парубій: Ну, звичайно! Я лише ненадовго відлучився, і знову туди повертаюся.

Ви подали заяву до міліції про побиття?

Андрій Парубій: Чесно кажучи, ЗМІ трошки некоректно подали інформацію про це, мовляв, «Парубій пожалівся на те, що його побили». Я жодної заяви в міліцію не писав. Просто зі «швидкої» повідомили міліцію про те, що був такий виклик. А мені вже о 4 ночі подзвонив слідчий, попросив дати пояснення по телефону. Протягом 1,5-2 годин складали пояснення. Тобто, я звісно не проти, але це було не моєю ініціативою. Мене викликають до прокуратури, але я пояснив, що зараз, поки іде Майдан, у мене немає часу цим займатися.

Справу завели?

Андрій Парубій: Я про це дізнався з засобів інформації. Здається, за перешкоджання роботі народного депутата України.

Що стосується самого Майдану, який вже триває майже тиждень. Чи не відчуваєте ви, що ваші фізичні, моральні зусилля виявилися марними? Адже, як ми бачимо з останнього інтерв’ю президента українським телеканалам, він попри всі ці події, здається, не збирається підписувати угоду про асоціацію.

Андрій Парубій: Майдан вже не можна назвати просто акцією – це вже стихія. І от власне ми бачимо, що на вечір зібралася величезна кількість студентів, молодих енергійних людей, які не належать до жодних громадських організацій, до жодних політичних партій. Майдан – це вже явище, а не якась чергова акція. Звичайно, стоїть питання, а що далі? Що робити після 29-го числа? Наразі оргкомітет на Майдані приймає це рішення. Поки є рішення – стояти до 29-го. А після того, як буде остаточно прийняте рішення про подальший курс України на саміті, будемо планувати наші наступні дії.

У разі непідписання угоди про асоціацію дії протестуючих можуть радикалізуватися? Чи розглядається варіант силового захоплення будівель органів влади?

Андрій Парубій: Не хотів би це прогнозувати і говорити про ті речі, які обговорюються на нарадах до прийняття рішення. Це буде некоректно. Можуть бути різні варіанти розвитку подій – і менш радикальні, і більш радикальні. Але з того приводу має бути узгоджене рішення, бо це вже будуть надто відповідальні дії, які б вони не були.

Дехто критикує Євромайдан за те, що він перетворився на затяжний концерт – з піснями і танцями. А ви як вважаєте, чи відповідним є настрій Майдану?

Андрій Парубій: Критика є і буде. І звичайно, адміністрація президента буде робити все для дискредитації Майдану. То будуть говорити, що там є політика, то будуть говорити, що немає політики... То їм пісень забагато, то замало. Я б порадив не звертати увагу на цю критику. Та енергетика, яка є на Майдані, вона є правильною, позитивною і переможною. Вночі холодно, звичайно, що під пісні всі скачуть, щоб зігрітися. Я не бачу в тому жодних підстав для критики. Скоріш за все, ця критика є інспірованою.

Ви неодноразово зазнавали фізичних ушкоджень під час протестних акцій – як на вулиці, так і в парламенті. Яку ціну ви готові заплатити за те, щоб Україна була європейською?

Андрій Парубій: Сутички з міліцією мене не лякають. Вони відбуваються постійно. Але ж я не пригадую, щоб правоохоронці діяли так цинічно, як цього разу. Я переглядав кілька разів те відео, з нього видно, що жодної агресії ми не проявляли, сила була застосована безпричинно.

Нагадайте, що відбулося у ту ніч, коли ви зазнали травм.

Андрій Парубій: Ми стояли по периметру на території Майдану, беркутівці почали прориватися. Коли вони вже наблизилися до Майдану, я зробив кілька кроків вперед, показав посвідчення народного депутата, запитав, хто в них старший. У відповідь на це пішли перші удари. І потім підскочили хлопці, почали їх стримувати. Під час атаки беркутівці нападали безпричинно застосовували газ, наносили удари палицями. Ця бійка тривала хвилин 10-15. Логіку тих дій навіть важко пояснити – у мене було враження, що їм було дане завдання фізично покалічити.

Чи було страшно?

Андрій Парубій: Мене це анітрохи не лякає. Хотілося б єдиного – щоб влада зрозуміла, що на Майдані стоять діти. Наші діти, це нове покоління, які вирослі у цій державі, для яких держава – це святе. І на них так по-звірячому кинути  «Беркут» – це цинізм. Потрібно бути повністю позбавленим моралі і здорового глузду, щоб давати команду бити тих людей, які вийшли заявити свою громадянську позицію. Влада повинна зупинитися.

Звичайно, я і надалі буду разом з людьми, буду стояти попереду.

Як ваша родина відреагувала на новину про те, що ви зазнали ушкоджень на Майдані? Не відмовляла від подальшої участі у протесті?

Андрій Парубій: Ні, моя дружина все розуміє. Донечка знає, що тато на війні. Вона дома збирає луки, арбалети, щоб допомагати татові (сміється).

А вони не приїхали зі Львова в Київ вас підтримати?

Андрій Парубій: Ні, у доньки школа. Я малечі дзвоню кожного вечора, сварю, щоб вона виправила «сімку» з контрольної по математиці. Так що у неї там свої проблеми. Її час Майдану ще прийде.

 

Наталия Мелещук, kontrakty.ua

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 27-11-2013 21:55 | Кількість переглядів 1827 переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100