25.04.2024 18:39 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Юрій Дерев'янко пропонує ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду

 

 

Україна незабаром зможе ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду, що дозволить залучити суд і міжнародне співтовариство до розслідування злочинів, спричинених діями та бездіяльністю найвищих посадових осіб держави та інших резонансних справ.

Такі зміни, для здійснення ратифікації Римського статуту, пропонує внести до Конституції України народний депутат Юрій Дерев'янко.

Напередодні він зареєстрував у Верховній Раді відповідний законопроект №4873.

Проектом пропонується доповнити статтю 124 Конституції України частиною шостою такого змісту: «Україна може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на умовах, передбачених Римським статутом Міжнародного кримінального суду».

Згідно із чинним законодавством, відповідно до частини першої статті 124 Конституції України, правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. До них належать Конституційний Суд України та суди загальної юрисдикції.

11 грудня 1999 року президент України Леонід Данилович Кучма своїм розпорядженням N 313/99-рп уповноважив Постійного Представника України при ООН на підписання від імені України Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Римський статут Міжнародного кримінального суду від 17 липня 1998 року був підписаний від імені України 20 січня 2000 року.

Проте, в 2001 році президент України Леонід Кучма звернувся з конституційним поданням до Конституційного Суду України про надання висновку щодо відповідності Римського статуту Міжнародного кримінального суду Конституції України.

І тоді Конституційний Суд  визначив, що систему судів загальної юрисдикції в Україні складають: Верховний Суд України, вищі спеціалізовані суди, апеляційні та місцеві суди. У висновку також зазначалося, що делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускається й заборонено також створення надзвичайних та особливих судів.

За своєю природою Міжнародний кримінальний суд є міжнародно-правовим судовим органом, який створюється за згодою держав-учасниць з його установчим документом — Статутом.

Відповідно до Статуту, Міжнародний кримінальний суд є постійним органом, уповноваженим здійснювати юрисдикцію щодо осіб, відповідальних за найсерйозніші злочини, які викликають стурбованість міжнародного співтовариства.

Цей Суд доповнює національні органи кримінальної юстиції та приймає до свого провадження справи не тільки за зверненням держави-учасниці, а й з власної ініціативи, коли держава, під юрисдикцією якої перебуває особа, підозрювана у вчиненні передбаченого Статутом злочину, не бажає або не здатна проводити розслідування чи порушити кримінальне переслідування належним чином.

Тож своїм рішенням від 2001 року КС фактично унеможливив ратифікацію Верховною Радою Римського статуту Міжнародного кримінального суду від 17 липня 1998 року через невідповідність Статуту статті 124 Конституції України.

Законопроект Дерев'янка покликаний вирішити це питання. На думку депутата, сьогодні Римський статут Міжнародного кримінального суду у першу чергу  потребує ратифікації Україною через велику кількість жертв, що сталась внаслідок видання та виконання злочинних наказів посадових осіб держави.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 16-05-2014 12:39 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100