19.04.2024 21:57 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Політологи пояснили, чому «Свобода» Тягнибока не потрапила до парламенту

 

Головною і фатальною помилкою Олега Тягнибока було рішення ввійти до уряду. Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив політтехнолог Тарас Березовець.

«Свобода» не проходить до Ради. У минулому й сьогоденні цієї партії багато темних, але й світлих сторінок. Проте це не привід лихословити над її невдачею. Я вважаю головною і фатальною помилкою Олега Тягнибока рішення увійти до уряду, що разом з невмілими діями Махніцького і Кривіцького закрило їй зрештою шлях до парламенту. І жодні посилання на те, що «Свободу» злив Путін, інакше як емоцією, назвати не можна. «Свободу» злив не Путін, а дії її керівництва, що рано повірило в свою непогрішимість. Виходячи з цієї логіки, Фаріон на Львівщині теж злив Путін?" — написав Березовець.

Він порадив Тягнибоку брати на себе відповідальність, виносити уроки з помилок, і тоді шанс реанімуватися в партії з'явиться вже в березні на місцевих виборах.

«І головне, будь-які акції протесту сьогодні якраз грають на руку Путіну. Тому „Свобода“ повинна зціпити зуби і рити землю, а не розгойдувати ситуацію в країні», — підкреслив Березовець.

Політтехнолог також уточнив, що в 2012 році віддав ВО «Свобода» свій голос.

«Сподіваюся, привід змінити думку про партію у мене ще з'явиться», — пише Березовець.

А от політолог Володимир Цибулько вважає, що політичні дивіденди «Свобода» втратила давно, а все «через неадекватну поведінку та причетність багатьох їхніх лідерів до бізнесу».

«Тенденція, що „Свобода“ втрачає Галичину, була видна ще під час останніх президентських виборів. В окрузі, де Фаріон два роки тому набирала більш як 60%, Олег Тягнибок в 2014 році отримав не більше одного відсотка. А сьогодні і Фаріон „програла“ свій округ. А все чому? „Свобода“ не впоралася зі спокусами локального характеру, оскільки багато лідерів політсили мали великі інтереси в малому і середньому бізнесі», – каже Цибулько.

Також, за словами Цибулька, «Свобода» включалася в глобальні гри. «Згадайте хоча б історію зі сланцевим газом, коли інтереси „Свободи“ і Кремля злилися в одному. Це стало шоком для багатьох галичан. Так, вони погодилися на видобуток сланцевого газу, але як важко, і вимагали за це заохочення», – каже політолог.

І найбільшим промахом політолог Цибулько вважає те, що «члени „Свободи“ перестали діяти адекватно в сформованій ситуації». "З одного боку вони кричали про люстрацію, а з другого, коли стало відомо, що Ірина Фаріон була членом компартії, вони ніяк на це не відреагували. Так, крок за кроком, лідери «Свободи» розгубили свій електорат, який на цих виборах, мабуть, голосував за «Самопоміч» та «Народний фронт», – зазначив Цибулько.

За даними екзит-полів, озвучених після закриття виборчих дільниць у неділю, 26 жовтня 2014 року, «Свобода» отримувала від 5,8% до 6,3% і потрапляла у парламент.

За даними ЦВК, яка підрахувала вже 99% протоколів, партія здобуває лиш 4,72% і не долає п’ятивідсоткового бар’єра.

«Свобода» заявляє про фальсифікацію результатів позачергових парламентських виборів і прагнення не допустити націоналістичну фракцію в парламент.

У партії зазначають, що результати паралельного підрахунку голосів виборчим штабом ВО «Свобода» на підставі даних з протоколів з «мокрими» печатками, наданих членами виборчих комісій та спостерігачами від ВО «Свобода», свідчать про впевнене подолання 5-відсоткового бар'єра і проходження в парламент.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 30-10-2014 18:27 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100