28.03.2024 20:54 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

До Порошенко дійшло, що Росія і її маріонетки на Донбасі не виконують Мінські домовленності? Заява. Відеозвернення

Президент Петро Порошенко 3 листопада 2014 року проведе засідання РНБО.

Про це він заявив у своєму зверненні до українців, оприлюдненому в понеділок ввечері.

Порошенко назвав псевдовибори на Донбасі «грубим порушення Мінського протоколу від 5 вересня».

«Мінський протокол передбачає проведення в окремих районах Донбасу дострокових місцевих виборів винятково і тільки на основі законів України. Ми цю можливість їм давали. Виборчий фарс 2 листопада ставить під величезну загрозу зриву весь мирний процес, старту якого ми добилися ціною колосальних надзусиль. Він істотно погіршує ситуацію на Донбасі», — сказав він.

«Україна неухильно дотримується духу і букви Мінського протоколу. На фоні грубого його попрання іншими сторонами ми маємо внести корективи в свій план дій», — зазначив глава держави.

«Нову ситуацію, що склалася, сьогодні я вже обговорив з Міністром оборони. Завтра проведу засідання Ради національної безпеки і оборони, де всебічно проаналізуємо обстановку, внесемо необхідні зміни в сценарії наших дій — виходячи як з оптимістичних, так і песимістичних прогнозів», — додав Порошенко.

«Одне із питань, яке я винесу на розгляд РНБО, — скасування закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донеччини та Луганщини», — заявив президент, зазначивши, що свого часу цей закон допоміг «в зупиненні зовнішньої інтервенції та мобілізації підтримки світом Мінських мирних домовленостей».

«Ми продемонстрували мешканцям Донецької і Луганської областей і зовнішньому світові щире прагнення Києва до політичного врегулювання. Таку можливість бойовики відкинули», — додав Порошенко.

«Проведення псевдовиборів торпедувало закон і різко загострило ситуацію на Донбасі. Ті широкі повноваження, які передбачав закон, ми готові надавати лише легітимно обраним органам місцевого самоврядування. А не бандитам, які самі себе вінчають на царство», — сказав він.

При цьому глава держави уточнив, що «децентралізація залишається в нашому арсеналі як ключовий елемент політичного врегулювання на Донбасі».

«Ми готові будемо ухвалити новий закон — при поверненні всіх сторін до виконання Мінського протоколу. У разі припинення вогню, створення буферної зони, встановлення контролю за кордоном. І зрозумілих кроків, які б означали задній хід бойовиків у питанні про так звані вибори 2 листопада», — зазначив президент.

«Новий закон передбачатиме чіткі межі районів з особливим порядком місцевого самоврядування у чіткій відповідності з Мінськими домовленостями. І бюджетну децентралізацію, яка зніме подразливе питання, хто ж кого годує. Вона дозволить цим районам самим на основі власних ресурсів відповідати за своє фінансування. Кожному – по труду», — сказав він.

«Міжнародний фонд, який буде наповнюватись в том числі і при участі закордонних партнерів, повною мірою забезпечить відновлення інфраструктури Донбасу за умови відновлення там української влади, миру, спокою і безпеки. З часом запропоную парламенту ухвалити закон про створення там вільної економічної зони із спеціальним режимом торговельних відносин з Євросоюзом та Росією», — пообіцяв Порошенко.

«Незважаючи на провокації, дипломатичний шлях врегулювання для українського керівництва залишається пріоритетом. Але водночас ми продовжимо інтенсивне зміцнення нашої обороноздатності на випадок, якщо події будуть розвиватися всупереч нашим бажанням. Це питання теж розглядатиметься завтра на засіданні РНБО», — сказав він.

 

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 3-11-2014 22:23 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100