19.04.2024 19:35 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Низка законів перетворюють Україну на поліцейську державу, — правозахистник Володимир Чемерис

 

Ухвалення Верховною Радою  «законів 16-го січня» викликало миттєву і бурхливу реакцію українського суспільства.  Тоді акція протесту на київському Майдані переросла з мирною у немирну. Режим Януковича «здав назад» і закони, які отримали назву «диктаторських», за кілька днів були скасовані.

Ті закони передбачали обмеження деяких громадянських прав. Зокрема, обмеження свободи зібрань.

А вже влітку цього року українських парламент ухвалив низку законів, про які Янукович навіть не мріяв, і які фактично перетворюють Україну на поліцейську державу.

Закони «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо особливого режиму досудового розслідування в умовах воєнного, надзвичайного стану або у районі проведення антитерористичної операції», «Про внесення змін до Закону України «Про боротьбу з тероризмом» щодо превентивного затримання у районі проведення антитерористичної операції осіб, причетних до терористичної діяльності, на строк понад 72 години», «Про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» щодо створення військових прокуратур», всупереч Конституції України передбачають можливість затримання громадян на термін 30 діб (у Конституції – лише 72 години!), делегування функцій судів органам прокуратури та створення військових прокуратур.

Дія цих законів не обмежена часом проведення «антитерористичної операції». Передбачається, що такі порядки існуватимуть в Україні завжди.

Очевидно, президент і уряд, які прийшли до влади після подій на Майдані, хочуть мати «законні» інструменти для придушення протестів проти соціально-економічної політики «нової» влади.

Найбільш прикро, що ухвалення цих законів не викликало адекватної реакції громадянського суспільства України.

 

 

 

 

Володимир Чемерис, правозахистник, Інститут «Республіка»

 

 

 

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 14-11-2014 21:35 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100