29.03.2024 13:15 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Порошенко us Коломойський. Другий фронт. Олігархічний

 

Заяви оточення мільярдера Коломойського, адресовані президентові, стають дедалі жорсткішими...

Те, що між Коломойським і Порошенком, як то кажуть, пробігла чорна кішка, легко зрозуміти, якщо проаналізувати останні заяви людей із найближчого оточення мільярдера.

«Сьогодні істоти піднімають голови по всій країні. Тому що Петро Олексійович Порошенко грає у політику. Тому що Петро Олексійович не засвоїв уроків 2005-го, вірить у домовленості з негідниками, але соромиться патріотів, які зробили його Президентом. А за незавершеною революцією завжди настає контрреволюція».

«Ви забули, що саме зусиллям патріотів у спірних округах саме Ви стали Президентом? Чому? Чому? Чому? І я, і Ви знаємо відповіді на ці запитання. ось тільки проблема Ваша, Петре Олексійовичу, в тому, що ви думаєте, що політика і домовленості можуть усе. І в цьому Ваша найбільша помилка».

Ось ці слова Бориса Філатова, заступника Коломойського, мабуть, найкраще передають настрій у команді мільярдера. Коломойський намагається передати Порошенкові меседж про те, що він ображений. Дуже ображений.

Прямо говорить про те, що саме завдяки специфічному «контролю» дніпропетровської команди над рядом виборчих округів у Донецькій та Дніпропетровській області Порошенко став Президентом у першому турі.

І натякає, що за такі послуги дніпропетровська команда мала б отримати якусь винагороду.

Апетити Коломойського окреслити важко.

Але з того, що з'явилось у публічному інформаційному просторі, можна зрозуміти, що йдеться про ряд напрямів. Очевидно, це збереження в новому коаліційному уряді людей Коломойського, зокрема міністра внутрішніх справ Авакова, а також контроль над кількома іншими міністерствами. Це контроль над рядом державних підприємств, зокрема Укрнафтою та Укрзалізницею. Це право на самостійну політику в кількох східних областях, у тому числі, щодо кадрових призначень без втручання у це офіційного Києва.

Нема сумніву, що Коломойського цікавить також активна участь у приватизації стратегічних підприємств, що залишились у держвласності, і доступ до ресурсів Нацбанку, і багато іншого.

Порошенко офіційно мовчить. Але, здається, напрям, у якому він почав рух, дуже не сподобався Коломойському. Власне, ряд дій Порошенка може свідчити про те, що він, здобувши перемогу на президенських виборах і провівши до парламенту свій політзагін, вирішив поволі дистанціюватися від дніпропетровської команди. Він проігнорув кадрові вимоги із Дніпропетровська. Він фактично зупинив велику приватизацію. Він не йде на поступки у коаліційних переговорах. Він не дозволив у ряді округів на Сході перемогти людям Коломойського. Він дав згоду податковій розпочати суд, щоб стягти із контрольованої Коломойським Укрнафти понад два мільярди гривень. Він, можна сказати, пішов на зближення з командою Ахметова, щоб мати противагу у стосунках з Коломойським. І можна не сумніватися у тому, що Порошенко зробив ще багато чого іншого, що розлютило мільярдера.

Те, що напруга у взаєминах двох важковаговиків сягає високих позначок, можна зрозуміти з останніх записів людей Коломойського у соцмережах. Наприклад, ще один його заступник, Святослав Олійник, днями зробив прогноз: Порошенко втримається у кріслі ще «від двох місяців до півроку».

Так він прокоментував думку про те, що «Президент Порошенко не зумів позбутися  своїх дефектів, зійшов з коліїї української реальності й на всіх парах летить у тупик імені Януковича». Симптоматична словесна перестрілка, яка свідчить хіба про те, що найцікавіші події у протистоянні дніпропетровської групи і нашвидкуруч зібраної на двох виборах збірної Порошенка розгорнеться найближчим часом. Обидва володіють мільярдними статками. Навряд чи виграє хтось один. Найімовірніше, програють обидва. Але всі знають, що і Порошенко, і Коломоський — дуже азартні гравці, які не люблять програвати. Тож поєдинок намічається небуденний.

То хто ж сьогоднi в Українi впливовiший — Президент чи його губернатор? Чи можливе вiдкрите протистояння мiж цими полiтичними важковаговиками? Якими можуть бути його наслiдки для країни?

 

Юрiй Грицик

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 25-11-2014 16:52 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100