29.03.2024 15:55 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Валерія Гонтарєва та облігації

 

 

Джерела Forbes в Ощадбанку повідомили про перевірку, яку НБУ провів у фінустанові для визначення її фінансового стану. За її результатами у перевіряючих виникли запитання до низки операцій, проведених Нацбанком у 2012—2013 роках із валютними облігаціями уряду на пред'явника.

Згідно з інформацією від інсайдерів, нагляд НБУ виявив масштабні операції з передачі прав вимоги за валютними ОВДП офшорним компаніям, брокером у яких виступила компанія «Інвестиційний капітал Україна» (ICU). Запитання у перевіряючих викликав розподіл комісійних між держбанком і приватною компанією, що отримала від операцій левову частку прибутку.

В Ощадбанку підтвердили факт проведеної Нацбанком перевірки. «НБУ справді проводив у банку перевірку виконання вимог законодавства (в т.ч. фінмоніторингу) при операціях з валютними облігаціями для населення на пред'явника. Однак коментувати її результати банк не може у зв'язку з вимогами закону «Про банки» в плані збереження банківської таємниці», – повідомили Forbes у прес-службі Ощадбанку.

Тим часом, джерела Forbes у банку стверджують, що перевірка проводилася для аналізу фінансового стану банку після відставки попереднього керівництва (з березня 2011 по березень 2014 Ощадбанк очолював Сергій Подрєзов). У рамках проведеного співробітниками департаменту банківського нагляду НБУ аналізу документів з'ясувалося, що впродовж 2012—2013 років держбанк активно продавав валютні облігації внутрішньої позики для населення з допомогою брокера «Інвестиційний капітал Україна», співвласником якого на той момент була нинішня очільниця НБУ Валерія Гонтарева.

Операції, за даними Forbes, здійснювалися за дорученням низки фізосіб, в інтересах яких брокер купував у Ощадбанку валютні ОВДП. Усього за даними джерел, за допомогою ICU в інтересах офшорних компаній транзитом через рахунки фізосіб було здійснено угод з валютними ОВДП на суму трохи менше $300 млн (загалом валютних ОВДП було продано на суму близько $1 млрд). Права вимоги за цими паперами були передані офшорним компаніям у різних юрисдикціях.

У даний момент рух коштів на рахунках цих компаній в Ощадбанку заморожено у зв'язку з підозрами, що дані кошти належать низці утікачів українських чиновників, які використовували валютні облігації для легалізації своїх коштів. «По суті, було виявлено геніальну схему: вкрадені з бюджету гроші вклали у валютні облігації уряду, ставка за якими дорівнювала близько 15% річних, – каже співрозмовник Forbes в НБУ. – Допомагала виводити ці кошти за кордон компанія «Інвестиційний капітал Україна».

При цьому і в Ощадбанку, і в НБУ запевняють, що претензій до брокера, який належав Валерії Гонтаревій, не мають. «Вони діяли в рамках законодавства», – каже один із перевіряючих. Однак є запитання до розподілу комісійних при проведені операції.

Так, за результатами перевірки виявлено, що Ощадбанк на операціях з ОВДП заробив близько 130 000 гривень. Тоді як угоди з інвестування коштів в облігації українського уряду брокери проводять в середньому за ставкою 0,5-1,5% від суми інвестицій. Тобто компанія Гонтаревої на цій угоді могла заробити в рази більше – $1,5-4,5 млн.

При цьому реальний розмір комісійних ICU для перевіряючих залишився невідомим. «Це приватна компанія, і ми не можемо її перевірити – формально порушення закону немає. Справа в тому, що кошти офшорних компаній заморожено згідно зі зверненням української влади, яка вказала на підозри у можливому зв'язку цих компаній з чиновниками Кабміну Азарова. Стосовно ICU такі підозри не висувались», – сказав один із ревізорів. Він також повідомив, що перевірка Ощадбанку, яка виявила занижені комісійні, була проведена ще за Степана Кубіва.

Forbes звернувся за коментарями до компанії «Інвестиційний капітал Україна», однак там замість відповіді вважали за краще відписати. «ICU обслуговує велику кількість клієнтів, серед яких юридичні (корпоративні клієнти, страхові компанії, компанії з управління активами – інститути спільного інвестування, недержавні пенсійні фонди тощо) та фізичні особи, резиденти і нерезиденти. По всіх операціях із цінними паперами ICU подає регулярні звіти регулюючим і контролюючим державним органам, у СРО, на фондові біржі. Угоди з ОВДП відбуваються виключно шляхом безготівкових розрахунків за принципом «поставка проти платежу» через ПАТ «Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках», – повідомив керуючий директор групи ICU Костянтин Стеценко.

 

Олександр Дубінський, forbes.ua

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 26-11-2014 13:47 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100