24.04.2024 00:30 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

«Люди Януковича» загрожують боєздатності українських військ. Розслідування

Міністерство оборони опинилося під прицілом колишніх керівників військово-медичного департаменту: ще в часи другого прем'єрства Януковича вони підривали мобілізаційну готовність Збройних Сил України, а тепер знову мріють про отримання високих посад і повернення до старого «ремесла»: контролювати фінансові потоки, пов'язані з використанням держбюджетних коштів для закупівлі медикаментів і ліків.

Проти геббельскої пропаганди

У злочинному світі давно діє «золоте» правило: злодій, коли тікає, голосно кричить — «Тримай злодія!». Щось подібне сьогодні твориться і на нашій військово-медичній «вулиці». Ті, хто в минулі («донецькі») часи займалися марнотратством в Міноборони, голосніше за інших волають про подібні зловживання.

Яскравим свідченням такого геббельского принципу є замовна публікація (на одному з сайтів) про так звані «маніпуляції» з тендерами на ліки в Міністерстві оборони». Суть звинувачень зведена до того, що починаючи з 2012 року керівництво військово-медичного департаменту перейшло «на централізовану систему закупівлі ліків». Ця система, на думку автора (якогось Ісакова) нібито є «економічно не обґрунтованою, громіздкою та обтяжливою».

Насправді ж ситуація в Міноборони виглядає інакше: незважаючи на обмежене фінансування, вдалося ввести найбільш економічно доцільну систему забезпечення медичним майном — на підставі раціонального поєднання централізованої закупівлі та децентралізованого принципу поставки. Дана комбінація існує в арміях багатьох економічно розвинених країн.

Звернемося до цифр:

у 2013 році з виділених держбюджетних коштів на придбання ліків було направлено до медичних установ (для децентралізованої закупівлі) близько 28,5 млн грн, а військово-медичним департаментом централізовано було використано 13,9 млн грн.

У 2014 році для децентралізованої закупівлі направили 25,6 млн грн, а централізовано — 40,4 млн грн. Крім того, Міноборони отримало по гуманітарним проектам 11,9 млн грн — цю суму повністю перерозподілили між медичними закладами регіонів для термінового забезпечення військових частин у зоні АТО.

Комбінація централізації і децентралізації

Як показала практика, централізація медичного постачання дозволяє вирішити чотири завдання.

По-перше, підтримувати необхідний ассортимент медичного майна за основною номенклатурою для надання гарантованого мінімуму медичної допомоги та лікування хворих (із встановленим обсягом в умовах дефіциту бюджетного фінансування).

По-друге, накопичувати на медскладах перехідний запас переліку медичного майна (визначеного органом управління), особливо у разі виникнення екстремальної ситуації.

По-третє, поповнювати дефектуру (тобто відсутні медикаменти) і своєчасно поновлювати медичне майно у формуваннях «НЗ» (непорушних запасів).

По-четверте, раціонально використовувати кошти на підставі фармако-економічного маркетингового пошуку (особливо в умовах нестабільності цін на фармацевтичному ринку).

Що ж стосується принципу децентралізації, то він дозволяє своєчасно вирішувати нестандартні ситуації (що виникають при забезпеченні діяльності військ), не обмежувати дії лікарів при виборі тактики і стратегії лікування, а також його коригування.

Таким чином, завдяки високопрофесійній маркетинговій роботі у військово-медичному департаменті вдалося досягти економії держбюджетних коштів: у 2013 році — на суму 825 тис. грн., а в 2014 році — майже в десять разів більше (близько 8,1млн грн).

Ахтунг, горе-«гіппократія»!

На жаль, деякі «опоненти», які раніше займали керівні пости у військово-медичному департаменті (відповідали за поточні поставки та поставки для «НЗ»), своїми протиправними діями підривали мобілізаційну готовність військових формувань.

Сьогодні вони знову намагаються під прапорами «благих намірів» повернутися на високі посади, зруйнувати прозору, ресурсозберігаючу систему закупівлі у військово-медичному департаменті, а замість неї ввести свою «схему», раніше опробовану на практиці з чутливим механізмом «дерибану».

У зв'язку з цим і була «запущена» в Інтернет замовна публікація про всілякі «маніпуляції» в Міноборони. За версією автора статті, ці «маніпуляції» нібито почалися з того самого моменту, коли «відбулася зміна керівника військово-медичного департаменту МО України» — «замість полковника медичної служби Данильчука І.А. призначили тимчасово-виконуючого обов'язки директора військово-медичного департаменту МО України полковника медичної служби Андронатія В.Б...».

За законом жанру, на нинішнє керівництво департаменту й посипалися огульні звинувачення, нібито пов'язані з «відкатами» при проведенні нових процедур закупівлі. Проте ні військова прокуратура, ні військова інспекція при Міністерстві оборони ніяких «відкатів» так і не виявили.

На цьому історію з безпідставними обвинуваченями можна було б закінчити, якби не одне маленьке «але»: як з'ясувалося, згаданий пан Данильчук (якого нібито «незаконно» зняли з посади директора департаменту) був пов'язаний з тими самими горе-«гіппократами», яких покривав Янукович, причому ще за часів свого другого пришестя до Кабміну ...

Один полковник на дві дружини і три квартири!

Під час журналістського розслідування вдалося отримати копію листа, адресованого ще колишньому прем'єр-міністру Віктору Януковичу від групи безквартирних офіцерів-медиків (зафіксованого у секретаріаті Кабміну 17 травня 2007 №41-Б/П-021816/26).

У тому документі чорним по білому було написано: «Ви, шановний Вікторе Федоровичу, не гірше нашого знаєте становище військовослужбовців із забезпеченням житлом, з грошовим забезпеченням. Однак найбільше дратує несправедливість, що твориться прямо на очах. Як нам не втратити надію на отримання житла, коли той, хто при владі, отримує по дві і три квартири»...

У числі тих, на кого скаржилися офіцери, був і полковник медслужби Микола Ергард (нині — в запасі). Він примудрився «відвоювати» собі право на отримання аж трьох квартир! У 1993 році йому дали «трикімнатку» у Хмельницькому (вул. Васяніна, 5, кв. 29), в 1998-му — «чотирьохкімнатку» у Києві (вул. Зоологічна, 6, кв. 73). Після отримання другої квартири товаришеві Ергарду закортіло отримати і другу дружину! Втративши голову, він запропонував руку і серце жіночці на прізвище Боднар, під опікою якої перебували неповнолітня донька і старенька мати. У підсумку новоспечений глава «розширеного сімейства» отримав і третю квартиру (2-х кімнатну на Дегтярівській).

Окрім «вирішення» квартирних питань «дорогий» Микола Миколайович посягнув і на «святая святих» — «НЗ»! Мова йде про непорушні запаси медикаментів, які повинні зберігатися в суворій відповідності до встановлених норм і призначатися для використаннятільки в особливий період. Для прикладу можна навести результати аналіз переліку закупленого медичного майна, закупленого в 2005 році за цільові бюджетні кошти та переданого для формування «НЗ» лише в 2006 році. Згідно з актом головного контрольно-ревізійного управління України (№08-22/26 від 02.08.2007р.), тільки 4 із 41 найменування лікарських засобів відповідали переліку заміни медичного майна «НЗ», визначеному наказом заступника міністра оборони №7 від 31.01.2006р. «Про уточнення номенклатури медичного майна «НЗ» у Збройних силах України у воєнний час».

Такими діями пан Ергард сприяв підриву боєздатності Збройних Сил України, внаслідок чого війська виявилися неготовими ефективно виконувати завдання в екстремальній ситуації.

Скоти зміцнювали здоров'я ... скотини

Разом з Ергардом «відзначився» ще один товариш по службі Данильчука — полковник медслужби Вадим Гульпа: за результатами службового розслідування його звільнили з посади заступника директора військово-медичного департаменту. Головна причина: незаконне відчуження п'яти військових містечок, в тому числі і Дніпропетровського військового госпіталю (який сьогодні не може надавати повноцінну допомогу учасникам АТО).

Про низький професійний рівень Гульпи та Ергарда (та лобіювання їх особистих інтересів при закупівлі медичного майна) свідчать матеріали актів ревізій ГоловКРУ від 18.06.2006р. та 02.08.2007р. Аналіз діяльності обох горе-«гіппократів» вражає обсягами завданих збитків, а також наслідками для підриву мобілізаційної готовності Збройних Сил України. Достатньо сказати, що у 2006—2007 роках у військово-медичному департаменті було виявлено фінансових порушень та недоліків на суму 22,1 млн грн.

В результаті безсистемного придбання медичного майна у 2005—2007 роках і застосування примусових заходів, викладених у розпорядженнях полковника Гульпи до керівництва центрального медичного складу (військова частина А1952), відбулося масове накопичення майна на складах, що не відповідає тендерним вимогам і умовам укладених договорів. Якщо в січні-2006 в в/ч А1952 зберігалося майно на суму 23,42 тис. грн, то в червні-2006 — вже на суму 428,17 грн. Це майно мало вичерпаний термін придатності та цілу низку недоліків, несумісних з його використанням за призначенням.

Побоюючись відповідальності за нераціональне використання майна (яке слід було б направити на лікування військових), горе-«гіппократи» почали передавати його іншим суб'єктам господарювання, у тому числі для потреб ветеринарії. Згідно наряду, підписаного Гульпою (№ 85-06 / 982 від 10.07.2006г.) відбулася незаконна передача медикаментів для ... яготинської скотини! Мова йде про сільгосппідприємство «Нива». Сума «пожертвування» перевищила 89,5 тис. грн (акт ревізії ГоловКРУ від 02.08.07р. №08-22/26).

 

 

Скоти в погонах зміцнювали здоров'я худоби. І це при тому, що річні плани з медичного постачання буливиконані лише на 20-30% від потреби військових частин та лікувальних установ, що знаходяться на медичному забезпеченні військової частини А1952.

Виникає питання: куди ж і досі дивляться правоохоронні органи? Чому не проводять слідчі дії за результатами перевірок КРУ Міноборони, головним виконавцем яких був полковник медслужби Олег Ворохта? Чи, може, вони вважають, що такі горе-«гіппократи» ще знадобляться?

 

Валентин Ковальський, для sprotiv.org

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 12-12-2014 23:45 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100