19.04.2024 09:12 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

#Рада8. Нові комітети — старі традиції

 

Низка новостворених комітетів у Верховній Раді не інформують про свої засідання, а деякі подають інформацію про свою роботу за 1-2 години до початку. Верховна Рада – нова, підходи – старі.

З початку роботи нового скликання, 4 комітети Верховної Ради анонсували свої засідання лише за пару годин до їх початку, а ще три комітети – взагалі не повідомили про свої засідання.

Засідання без камер

Як мінімум 3 комітети взагалі не анонсували свої засідання на сайті Верховної Ради. Це комітет з питань економічної політики, де вирішив працювати син президента Олексій Порошенко.

Комітет з питань транспорту, який очолює Ярослав Дубневич. Та комітет з питань правової політики – той самий, де зчинився скандал, пов'язаний з кабінетом народного депутата Сергія Ківалова.

На неанонсоване засідання комітету з питаньо економічної політики прийшов новий міністр Айварас Абромавічус розповісти про програму міністерства і плани.

Комітет з економічної політики – один з тих комітетів, які взагалі не мають власної веб – сторінки. Не анонсоване засідання відбулося в головній будівлі Верховної Ради. Мені вдалося потрапити сюди.

Новий міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус розповів про монополізацію цілих галузей економіки, корупцію, збитки на держпідприємствах, про плани приватизації: «Здесь многие имеют связи с бизнесом и пришли с бизнеса, но позиция такая, что должны быть уравновешенные правила для всех – не должно быть преференций для большого бизнеса.

Ряд отраслей монополизированы и никакой конкуренции нет.

Не знаю публичная информация или нет, експорт в ЄС только 2 процента в этом году. Это очень мало – это не значит, что Украина не имеет какого-то товара. С моей точки зрения, не умеем этот товар поставить. Что касается управления госсобственностью, по разным оценкам 3 тысячи 300 предприятий – это около 1 млн. сотрудников – сумасшедшие убытки и рост задолженности и качество кредитов сомнительное – в такой стране, в которой мы находимся – корумпированной никто не докажет, что государство – лучший собственник. Моя позиция – никакая не реприватизация, а масштабная приватизация – на прозрачных условиях в момент, когда рыночные условия будут подходящие. Первым делом – реформа управления – аудит: будет закон о тендерах об аудиторах, вноситься изменения, где самая значимая компания из 4-х может провести аудит. Не позволять чиновникам быть в наблюдательных компаниях».

Комітети з питань бюджету, культури і духовності, податкової та митної політики та у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів інформували про початок свого засідання за пару годин до його початку.

На сайті Верховної Ради є розділ «Графіки засідань комітетів Верховної Ради України», де публікують анонси таких засідань.

Це такий собі трюк. Виходить, інформація про захід формально є, але скористатися нею експерти чи журналісти – не встигають, принаймні, потрапити фізично на засідання.

Два з чотирьох зазначених комітетів вважаються чи не найбільш впливовими.

Порядок денний митного комітету – ексклюзив

Наприклад, комітет з питань податкової та митної політики. Він – найчисельніший у парламенті цього скликання. Тут працюють 33 депутати. Порівняйте: в комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення записалося лише вісім народних депутатів.

Членом митного комітету, наприклад, уже вкотре є, мільйонер і засновник «Епіцентру» Олександр Герега.

Порядок денний засідання митного комітету ніде не оприлюднений. На чинному сайті комітету є інформація кількамісячної давнини.

Чому ж комітет не інформує громадськість? Ось відповідь його очільника. Спочатку він направив подивитися на сайт цього комітету. Сайт не оновлюється. Згодом відповів, що «Це до Апарату».

Апарат в особі голови секретаріату комітету Сергія Шоломіцького повідомив, що на сайті Верховної Ради анонс вже є.

«Спонтанне зібрання» комітета з фінансів

Комітет з питань фінансів і банківської діяльності. Без громадськості та журналістів. Депутати розповіли, що у них просто зустріч, оскільки, в.о голови комітету і він же заступник не з'явився на засіданні. Помічник в.о голови комітету в коридорі розповів, що у депутатів «спонтанное собрание».

 

Сергій Андрушко, рух «Чесно»

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 18-12-2014 12:23 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100