29.03.2024 08:18 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Київрада програла суд журналісту Юрію Шеляженку: не відповіла на запит про мирні зібрання. Документ. Відео

Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов головного редактора газети “Правдошукач” Юрія Шеляженка до Київської міської ради. Постановою суду визнано протиправною бездіяльність Київської міської ради, яка полягає у ненаданні в установлений законом строк відповіді на запит на інформацію Шеляженка Юрія Вадимовича від 01.09.2014 р., зобов’язано Київську міську раду надати відповідь на цей інформаційний запит.

 

 

Інформаційний запит, на який Київрада досі не надала відповіді, був направлений 1 вересня 2014 року і стосувався встановленої Київрадою у 1999 році процедури повідомлення про проведення мирних зібрань, яка відтоді практично не мінялася. Як пояснює Юрій, причиною направлення такого запиту стало те, що процедура повідомлення про мирні зібрання в Києві виглядає застарілою та забюрократизованою і, на його думку, потребує модернізації. Чиновники КМДА навіть не приймають повідомлення про мирні зібрання в електронній формі, хоча для цього є всі технічні можливості.

У серпні 2014 року Юрій Шеляженко організував акцію протесту підприємців під офісом Київради на Хрещатику, 36 проти нищення малого і середнього бізнесу в столиці. Повідомлення про акцію протесту було подано до КМДА через сайт комунальної бюджетної установи “Контактний центр міста Києва” в Інтернеті. 1 вересня 2014 року у відповідь на це повідомлення надійшов електронний лист, в якому наголошувалося, що повідомлення про мирні зібрання слід подавати тільки в письмовій формі, а не в електронній через Інтернет.

 

 

Отримавши через “контактний центр” Київради таку відписку департаменту суспільних комунікацій КМДА, Юрій Шеляженко розкритикував у Facebook бюрократизм чиновників та надіслав до Київської міської ради інформаційний запит, в якому просив надати таку інформацію:

1. Будь-які задокументовані відомості про законність, розумність, прийнятність та обгрунтованість:
а) строку (не пізніше ніж за 10 днів до проведення);
б) форми (письмової),
встановлених для повідомлення про проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій, недержавних масових громадських заходів у місті Києві рішенням Київської міської ради від 24.06.1999 р. N 317/418, що унеможливлює такий зручний спосіб завчасного сповіщення про мирні збори, мітинги, походи і демонстрації, як реєстрація відповідного звернення за допомогою офіційного веб-сайту www.1551.gov.ua за день-два до початку мирних зборів, що відповідає ст. 11 Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст. 39 Конституції України, рішенню Конституційного Суду України від 19 квітня 2001 року № 4-рп/2001.

2. Будь-які задокументовані відомості про перелік норм діючого законодавства, якими керується Київська міська рада, обмежуючи строк та форму завчасного сповіщення про мирні збори, оскільки п. 15 ч. 1 ст. 22 Закону України “Про столицю України – місто-герой Київ” надає Київській міській раді повноваження визначати лише порядок організації та проведення, але не строк та форму повідомлення про проведення масових заходів, тоді як статтею 19 Конституції України передбачено, що органи місцевого самоврядування зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

3. Будь-які задокументовані відомості про пропозиції пом’якшення вимог до строків та форми повідомлення про проведення недержавних масових громадських заходів у місті Києві, що вносилися до Київської міської ради та розглядалися Київською міською радою, і про результати розгляду цих пропозицій.

4. Відомості про участь Київської міської ради у публічно-правових спорах з приводу оскарження громадянами актів Київської міської ради, якими встановлено строки та форму повідомлення про проведення недержавних масових громадських заходів у місті Києві, і про результати розгляду судами цих публічно-правових спорів.

Окрім того, Юрій Шеляженко звернувся до тодішнього голови профільної комісії Київради, нині народного депутата Ігоря Мосійчука з пропозиціями щодо модернізації та спрощення процедури повідомлення про мирні зібрання у Києві. Мосійчук спочатку запропонував підготувати звернення, але на звернення не відповів і взагалі ніяк не відреагував.

 

 

9 вересня 2014 року примірник газети “Правдошукач” з редакційною статтею під заголовком “Слід переглянути строк і форму сповіщення про мирні зібрання” було розіслано з супровідними листами на ім’я кожного з депутатів Київської міської ради. У цих листах пропонувалося ознайомитися зі статтею, в якій міститься критика рішення КМР від 24.06.1999 р. № 317/418 і наведено детальні та обгрунтовані пропозиції щодо внесення змін до цього рішення, а також містилося прохання до кожного з депутатів сприяти внесенню змін до рішення КМР від 24.06.1999 р. для належного забезпечення конституційного права громадян на свободу зібрань у місті Києві.

Однак всі 120 листів до депутатів Київради, в т.ч. і повторне звернення до І. Мосійчука, залишилися без відповіді. Так само Київрада проігнорувала інформаційний запит.

10 листопада 2014 року редактор газети “Правдошукач” Юрій Шеляженко оскаржив бездіяльність Київради в суді. Суд задовольнив позовну заяву. Тепер залишилося добитися виконання рішення суду.

До речі, заперечуючи проти позову, Київрада надіслала до суду лист, в якому стверджувала, що інформаційний запит не зареєстрований в її системі діловодства. Вважаємо, що це не наші проблеми, оскільки ми можемо легко довести, що електронний лист був відправлений. Він досі зберігається на поштовій скриньці Юрія Шеляженка в Gmail, що видно на цьому відео.

 

 

Юрій Шеляженко звертатиметься до міської влади та правоохоронних органів з вимогами перевірити дотримання встановлених законом правил роботи зі зверненнями громадян у Київській міській раді, з’ясувати і притягнути до відповідальності посадових осіб, з вини яких не реєструються подані до Київради інформаційні запити та інші звернення громадян і не контролюється вчасність надання відповіді на них.

 

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 22-12-2014 19:49 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100