20.04.2024 15:00 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Депутат Червакова пропонує вилучити із закону комісію суспільної моралі

Народний депутат, перший заступник голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова пропонує вилучити із закону «Про захист суспільної моралі» положення щодо визначення статусу та засад діяльності Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК). Відповідний законопроект № 1647 «Про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо державного нагляду)» вона зареєструвала 26 грудня.

Автор законопроекту пропонує вилучити із закону статтю 10 про експертну діяльність та реєстрацію продукції і видовищних заходів сексуального чи еротичного характеру, статтю 17 про статус НЕК, статтю 18 про організаційні засади діяльності НЕК, статтю 19 про компетенцію НЕК, статтю 20 про порядок проведення експертизи продукції і видовищних заходів сексуального чи еротичного характеру.

Також вона пропонує вилучити із закону згадки про необхідність наявності позитивних висновків НЕК для розповсюдження продукції сексуального чи еротичного характеру, для продажу і розповсюдження друкованої продукції та поліграфії сексуального чи еротичного характеру, для проведення видовищних заходів сексуального чи еротичного характеру, для продажу або прокату продукції електронних ЗМІ сексуального характеру, продукції та аудіо- , відеокасет із записами сексуального чи еротичного характеру, для публічної демонстрації кіно- , аудіо- , відеопродукції сексуального чи еротичного характеру.

Крім того пані Червакова пропонує вилучити положення закону про те, що аудіо- , радіо- , кіно- , відеопродукція сексуального характеру, з елементами еротики, підлягає оцінці НЕК.

Відповідно до законопроекту кіно- , аудіо- і відеопродукція, що має обмеження глядацької аудиторії, а також спеціалізовані ЗМІ сексуального чи еротичного характеру мають проходити процедуру реєстрації в Держкіно та Мін'юсті, а не ліцензування і реєстрації, як це передбачає чинний закон.

Повноваження встановлювати критерії віднесення продукції до такої, що має порнографічний характер, Ольга Червакова пропонує передати від НЕК Міністерству культури.

Законопроект передбачає вилучити НЕК, Міністерство охорони здоров'я, Мін'юст, Міносвіти і Генпрокуратуру з переліку відомств, які здійснюють контроль у сфері захисту суспільної моралі.

Контроль за додержанням вимог законів у сфері захисту суспільної моралі в межах своєї компетенції, відповідно до пропонованих змін, мають здійснювати:
— Міністерство внутрішніх справ;
— центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері культури (Мінкульт);
— центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії (Держкіно);
— центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, державну політику у сфері державної митної справи, державну політику у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового, митного законодавства;
— Державний комітет телебачення і радіомовлення;
— Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

Також пані Червакова пропонує доповнити закон нормою про громадський контроль у сфері захисту суспільної моралі, який мають здійснювати творчі спілки, що діють у сфері культури та мистецтв, журналістики. А державна має забезпечувати їм фінансову підтримку в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

У пояснювальній записці пані Червакова нагадує що в п.п. 2.3.4. Коаліційної угоди Верховної Ради України VIII скликання визначено завдання щодо ліквідації НЕК.

«Недосконалість законодавства про інформацію призвела до дублювання на практиці Національною експертною комісією України з питань захисту суспільної моралі, зокрема, повноважень Державного комітету телебачення і радіомовлення та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Міністерства внутрішніх справ та Державного агентства з питань кіно», — наголошує автор законопроекту.

За оцінкою пані Червакової, запропоновані нею законодавчі зміни забезпечать економію коштів державного бюджету в сумі близько 4-5 млн. грн. щороку, які витрачаються на функціонування НЕК.

Нагадаємо, що 5 грудня, на першому засіданні новоутвореного парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики народні депутати більшістю голосів проголосували за недоцільність існування Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

Раніше, 21 жовтня, правозахисники, медіаексперти та громадські активісти звернулися до прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка та Кабінету міністрів з проханням ліквідувати Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі.

 

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 29-12-2014 12:59 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100