28.03.2024 18:37 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Про небойові втрати і пияцтво в армії

Про «небойові втрати» поговорив із одним з бійців добровольчого батальйону «ОУН». Самостріли, «дружній вогонь», і головна біда – пияцтво, – зітхає втомлена «окопною» війною людина. В самому батальйоні «штрафників» спочатку відсилали днів на десять у тилові частини – чистити картоплю, копати укріплення. Не допомогло. Тож почали відбирати зброю і відправляти алко-залежних добровольців з фронту додому.

Розповідає, як нещодавно потужна вибухова хвиля накрила їх підрозділ. Бійці батальйону спочатку подумали, що важка артилерія росіян влучила у склад з боєприпасами. З'ясувалось, що вибух стався у розташуванні сусідньої механізованої бригади (номер підрозділу та позивний батареї не оприлюднюю із зрозумілих причин). Шестеро «двохсотих» одразу, дев'ятеро – поранені. Вони й розповіли, що трагедія (у день зарплати) сталася тому, що «підігрітий» особовий склад вирішив сушити порох... на відкритому вогні. Легкозаймиста речовина здетонувала, а за нею вибухнули й міни. Між іншим, у при-фронтових забігайлівках та наливайках горілки вистачає завжди – логістика лікеро-горілчаних бізнесменів у зоні бойових дій працює, ніби швейцарський годинник... Ось так і відбувається: хтось везе на фронт теплий одяг і приціли, а хтось – фури з горілкою, «піднімаючи» на цьому непогані гроші.

— Звісно, про мертвих говорити погано – не можна, погоджується мій співрозмовник, але й далі мовчати – теж злочин. Бо «небойові втрати» з нашого боку, на його думку, сягають 50-ти відсотків (!). Відверто кажучи, важко було повірити в такі цифри, тож поставився до цього, як до суб'єктивної оцінки людини, яка щойно з передової. Але, але, але... Сперечатись з фактами дедалі важче. Коли за кілька діб в зоні АТО – жодної втрати від бойових зіткнень з ворогом (за даними РНБО – 1 поранений) і 13 загиблих та 21 у «стабільно тяжкому стані» після зіткнення військового КРаЗу з автобусом Національної гвардії, ще семеро бійців – у полоні – через те, що помилково заїхали на ворожий блок-пост, розумієш, що відсоток «небойових» втрат (з різних причин) – неприпустимо великий.

У самому Міністерстві Оборони причиною «зловживання спиртними напоями» вважають кожний шостий випадок втрат та кожну п'яту ДТП за участю військовослужбовців, а також – «практично всі випадки хуліганства». (Про це в інтерв"ю «Радіо Свобода» повідомив заступник керівника головного управління по роботі з особовим складом Збройних сил України Віталій Покотило.)

Звісно, можна й надалі заплющувати очі на ті неподобства, що трапляються в зоні бойових дій. Розмови про пияцтво у військах можна назвати непатріотичними. Але нам треба збагнути дуже важливу річ: можемо нескінченно, ніби мантру, повторювати, що ми всі разом – громадянське суспільство, волонтери, люди, які збирають гроші, активісти, офіцери, добровольці, створили за кілька місяців боєздатну армію. Але це, нажаль, буде самообманом. Тепловізори, коліматори, безпілотники, теплий одяг і бронежилети можуть виявитись марними, якщо в армії буде пияцтво в стилі радянських прапорщиків. Така армія за визначенням не може бути боєздатною.

А тепер про те, що робити. Наводити порядок. Не слухати тих, хто буде розповідати про те, що «на війні всі бухають». Якщо будемо зважати на цих диверсантів – втратимо армію. Скажу непопулярні речі: у військах має бути введений «сухий закон», обмежено продаж алкоголю у прифронтовій зоні. Бойові підрозділи мають отримати чіткі плани і графіки військово-тактичної підготовки, в тому числі ті частини, які дислокуються далеко від лінії фронту. Вакуум вільного часу має бути зайнятий бойовою і тактичною підготовкою і до кожного бійця має бути доведено, що від якості цієї підготовки залежить його життя. В Україні відбувається мобілізація. Молоді воїни не повинні навіть думки мати, що армія – це те місце, де можливе пияцтво. Потрібно не втратити у цьому відношенні новий призов. Без таких цілеспрямованих зусиль, розмови про «ізраїльський», або «швейцарський» тип армії, про «стандарти НАТО» – залишаться марною витратою часу та популізмом.

Багато залежить від командирів підрозділів, включно з комбатами і комбригами. Основні політичні рішення має ініціювати і впроваджувати Рада Національної Безпеки та Оборони. Повноважень цьому органу надано достатньо. Зрозуміло, що іде війна і «небойових» втрат не уникнути. Але їх можна суттєво зменшити. Якщо ми хочемо створити справді боєздатну армію.

Дмитро Тузов, політичний оглядач

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 6-01-2015 20:31 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100