20.04.2024 05:58 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Пукач знову назвав Кучму і Литвина замовниками вбивства Ґонґадзе

Апеляційний суд Києва, що в закритому режимі розглядає справу Пукача, дав місяць на отримання доступу до державної таємниці учасникам процесу. Колишнього керівника Департаменту зовнішнього спостереження засуджено довічно за вбивство журналіста Георгія Ґонґадзе. Пукач повністю визнав свою провину, однак наголосив, що до злочину причетні колишній президент Леонід Кучма та глава його адміністрації Володимир Литвин.

Керівництво МВС, СБУ та Генпрокуратури вже виступило за проведення надалі відкритого судового засідання.

Георгія Гонгадзе вбили професійно, холоднокровно. Кілька судів встановили обставини злочину і троє вбивць, підручних генерала Пукача, отримали великі терміни ув'язнення ще шість років тому. Сам Пукач рік тому сів довічно. Коли пролунав вирок, Пукач назвав прізвища тих, хто мав сидіти з ним на лаві підсудних.

«Вам зрозумілий вирок?», — запитали його.

«Він буде зрозумілий тоді, коли Кучма й Литвин будуть сидіти зо мною. Я все розповів під час слідства і під час суду. Хочете знати за мотив і за участь – спитайте в Кучми й Литвина», — наголосив Пукач.

Цій заяві передували допити колишнього президента, очні ставки Кучми й Пукача та мовчання Литвина. У вироку не згадана їхня провина, навіть після публічних заяв інших постраждалих від режиму. Журналіста Олексія Подольського та колишнього депутата Олександра Єльяшкевича били й залякували смертю, якщо не припинять критикувати владу Кучми.

«Це зробили міліціонери на замовлення Кравченка і Кучми», — говорить Подольський.

«Чітко зафіксований і первинне, і вторинне замовлення на моє фізичне усунення, коли Леонід Кучма вирішив уже добити мене», — зазначає Єльяшкевич.

«Володимир Литвин, який тоді очолював Адміністрацію, який брав участь у всіх нарадах, здійснював координацію всіх заходів по нейтралізації опозиції. Я думаю, він мав би відповідати перед судом», — говорить міський голова Черкас Сергій Одарич.

«У 2013 році ми отримали інформацію про те, що за припинення справи проти Кучми була заплачена колосальна сума хабара – один мільярд доларів», — підкреслив колишній перший заступник генпрокурора України Ренат Кузьмін.

Оточення колишнього керівництва держави продовжило шукати можливості врятувати репутацію шефів. Леонід Кучма, наприклад, взявся вирішувати ситуацію на Донбасі і отримав від Порошенка статус переговорника.

Київський апеляційний суд розгляд справи оголосив закритим. Судді заявили про необхідність дотриматися державної таємниці, хоча не пояснють, в чому вона полягає.

Критики ж припускають, що є щонайменше дві версії такої поведінки. Мета перша — в непублічному режимі вивести Кучму й Литвина з-під удару. Мета друга — затулити рота потенційному головному свідкові проти них – Пукачу. Тепер генерал перебуває під щільною охороною спецслужб в ізоляторі СБУ. Якщо він отримає підтвердження строку, то буде переведений у загальну колонію, а там і досі існує ризик раптової смерті. Тоді – кінці в воду. Так вже було. Після загадкових смертей керівників Пукача – генералів Фере та Кравченка. Втім, суд завжди має можливість змінити своє рішення і розглядати апеляцію публічно. Тоді й країна зможе безсумнівно дізнатися, хто ж стоїть за найгучнішим вбивством України минулого десятиліття.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 12-01-2015 14:31 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

  • Viktor Verminsky

    До поки не зміниться влада з олігархічної на народну не буде ні справедливого суду, ні спокою в країні. З тою"антитерорисично операцією" ні якої ясністі. От у Парижі активна боротьба з терористами зайняла 3 дні, а у нас вже трохи не рік, і йде така плутанина в подіях на сході, що не зрозуміло чого добивається президент з допомогою Кучми та Медведчука. Схоже на здачу інтересів держави.

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100