20.04.2024 13:07 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Диктатор Порошенко вирішив відмовитися від виконання умови Угоди про Асоціацію з ЄС. Подробиці

 

 

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) не рекомендувала депутатам проголосувати за ратифікацію Римського статуту, повідомляють джерела “Української правди”.

А INSIDER цитує  першого заступника фракції “Блок Петра Порошенка” Ігоря Кононенка: «Президент (голова РНБО) нагадав гіркий досвід Хорватії та Грузії, коли генерали, які захищали країну, тепер роками сидять в судах і дають свідчення. Адже якщо ми ратифікуємо статут, з часом Росія зможе привезти в Європу якихось дітей з обстріляних регіонів Донбасу і через своїх сателітів, до яких тепер додалася і Греція, вимагати покарання наших військових».

Голова правління Центру громадянських свобод, координаторка волонтерської ініціативи “Євромайдан SOS” Олександра Матвійчук дивується інформації з преси щодо негативного ставлення влади до ратифікації Римського статуту.

“Ратифікація Римського статуту — це міжнародне зобов’язання і одна із умов Угоди про Асоціацію з ЄС. Тому дуже дивно чути інформацію в пресі з невідомих джерел, які стверджують, що нібито або РНБО, або президент не рекомендує народним депутатам ратифікувати Римський статут, тобто прямо закликає депутатів не виконувати взяті на себе Україною міжнародні зобов’язання”, — каже Олександра Матвійчук в коментарі Центру інформації про права людини.

Експертка вважає, що аргументація джерел ЗМІ щодо відмови ратифікації статуту не витримує жодної критики: “Так, дійсно Росія документує порушення прав людини і воєнні злочини на сході України, дійсно, знаючи методи авторитарного режиму, можна сміливо допустити, що в цих документах може бути перекручена і сфальшована інформація, яка не відповідає дійсності. Але люди, які вбачають Міжнародний кримінальний суд як інструмент тиску на Україну, який може використати Росія, не враховують його природу. Суд ніколи не замінює національні розслідування. Тому навіть якщо задокументовані Росією стоси матеріалів будуть в МКС, суд перед тим, як відкрити провадження, виходячи із закладеного в Римському статуті принципу комплементарності, звернеться до українських органів розслідування і запитає: “Чи розслідуєте ви ці злочини самостійно?”. А розслідувати факти порушень прав людини і воєнних злочинів Україну зобов’язують національні закони. Тому якщо Україна буде проводити розслідування, МКС не буде втручатись”, — розповідає правозахисниця.

Олександра Матвійчук каже, що міжнародне правосуддя створене для того, щоб “бути непотрібним” і дуже часто використовується як метод тиску на національні органи розслідування, аби ті ефективно виконували свої функції.

На її думку, ратифікація Римського статуту якраз дуже допоможе Україні розслідувати злочини проти людяності, військові злочини в Криму та в “ДНР”, “ЛНР”.

“Щодо тих територій, де розслідування неможливе — Крим, контрольовані терористами частини Донеччини та Луганщини — Генеральна прокуратура абсолютно щиро скаже: “Ми не можемо проводити розслідування і ми просимо МКС провести розслідування”. Тому МКС — це чи не єдина можливість розслідувати факти страшних і грубих порушень прав людини: взяття цивільних людей в заручники, тортури, використання цивільних об’єктів як військові цілі, використання населення як живий щит тощо, які здійснюють терористичні угруповування “ЛНР” та “ДНР”, — підсумовує голова правління Центру громадських свобод Олександра Матвійчук.

Адвокат Валентина Теличенко переконана, що статут необхідно ратифікувати, бо це потужний інструмент правосуддя: «Римський Статут необхідно ратифікувати невідкладно. Те, що РФ збирає докази про “київську хунту” — не аргумент проти ратифікації. Грузія та Хорватія в підсумку винуватими не виявилися, але Україна мусила б винести уроки з їхніх процесів і все ж таки використати Міжнародний кримінальний суд у Гаазі як потужний інструмент правосуддя», — зазначила вона на своїй facebook-сторінці.

16 січня 2015 року народні депутати зареєстрували законопроект “Про внесення змін до статті 124 Конституції України (щодо визнання положень Римського статуту)”. У разі його ухвалення Україна зможе звертатись за допомогою в розслідуванні військових злочинів та злочинів проти людяності до міжнародних інстанцій.

Під законопроектом підписались 155 народних депутатів.

Тим часом 27 січня громадська рада при СБУ рекомендувала народним депутатам ратифікувати документ, повідомила адвокат Небесної сотні Євгенія Закревська.

У 2000 році Україна підписала Римський статут, однак наступного року Конституційний Суд під тиском Леоніда Кучми постановив, що документ не відповідає Конституції України.

 

Катерина Гук, Національне бюро розслідувань України

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 29-01-2015 8:47 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100