23.04.2024 17:52 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Непокараний «Беркут» та інші смертні гріхи генпрокурора Яреми

«Вот наши герои. При свидетелях бьют журналистов, забирают оборудование. Чувствуют себя абсолютно безнаказанны ми: говорят, что за прошлогодние киевские подвиги (на Майдані) их никто так и не привлек, а за такие пустяки и подавно не привлечь», – написав у своєму фейсбуці правозахисник і журналіст Костянтин Реуцький після пережитого спілкування з екс-беркутівцями у стилі «обличчям на асфальті».

 

 

Костянтин Реуцький у лапах екс-беркутівців

 

Хто за це відповідає? Генеральний прокурор Віталій Ярема. Це його компетенція організувати слідство злочинів на Майдані, який він разом із підлеглими прокурорами провалив. Провалив тому, що це навіть теоретично неможливо, щоби прокурори часів Януковича виконали це завдання. Їх слід замінити новими людьми і дати новим прокурорам нові правила. Але Ярема не дає ходу реформі прокуратури. Це не хтось там десь, це саме Віталій Ярема не дає оновитися органам прокуратури.

Ось як він це робить:

Новий Закон про прокуратуру набере чинності 25 квітня 2015 року (через 3-и місяці). Але Генеральний прокурор не здійснює достатніх кроків щодо впровадження реформ. За наполяганням нинішнього Генерального прокурора в останні дні перед голосуванням 14 жовтня 2014 року із Закону зникла низка важливих положень:

1. Щодо обмеження кількості прокурорів до 5 000 з 15000 (в Україні на сто тисяч населення 27 прокурорів, у Німеччині – 6, у Франції -3 прокурори на сто тисяч населення)

2. Щодо обмеження повноважень і встановлення в законі чіткої компетенції Генеральної прокуратури і регіональних прокуратур;

3. Про проведення конкурсу на посаду Генерального прокурора;

Крім того, Віталієм Яремою НЕ проводиться зараз згідно чинного закону:

4. Робота щодо реорганізації нинішніх близько 500 районних, міських, міськрайонних, міжрайонних прокуратур в 100 нових окружних прокуратур, передбачених у додатку до Закону;

5. Не пришвидчується процес створення і початку роботи Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. Вона повинна до 25 квітня провести конкурс і відбір на всі посади прокурорів у окружні, регіональні і Генеральну прокуратури (пункт 10 розділу ХІІІ Закону). Виглядає, що все робиться, щоби затягнути цей процес і не встигнути до 25 квітня.

6. Не здійснюється належних заходів щодо ефективної імплементації нового Кримінально-процесуального кодексу України. І далі його положення системно спотворюються прокурорами. Докази дивіться тут: 35 неформальних практик у кримінальному судочинстві (http://pravo.org.ua/files/ebook/35_zvit.pdf)

Хто може звільнити Ярему і зажадати від президента внесення гідної кандидатури на посади генпрокурора? Народні депутати. За моїми даними, зараз є 129 їхніх підписів із потрібних 150 для відставки теперішнього безпорадного генпрокурора. Перешліть, будь ласка, цю інформацію вашим народним депутатам.

 

 

Наталя Соколенко, журналіст

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 3-02-2015 8:40 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100