28.03.2024 19:37 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Сильна жінка показує силу людяності

Сьогодні день прав жінок та міжнародного миру. На рівні ООН відзначається 20-та річниця Пекінської платформи дій під гаслом «Empowering Women, Empowering Humanity: Picture it!».

Пекінська платформа дій є частиною декларації, прийнятої на Всесвітній конференції зі становища жінок у 1995 р. Ця декларація розвиває тези резолюції Генеральної Асамблеї ООН, прийнятої у 1977 р., якою країнам-членам ООН було запропоновано відзначати день боротьби за права жінок та міжнародний мир з огляду на високу оцінку внеску жінок в укріплення міжнародного миру та безпеки, боротьбу проти колоніалізму, расизму, расової дискримінації, іноземної агресії та окупації і всіх форм іноземного панування.

Країни-учасники конференції зі становища жінок висловили переконання, що розширення можливостей жінок та їхня всебічна участь на основі рівності в усіх сферах життя суспільства, включаючи участь у процесі прийняття рішень і доступ до влади, мають основне значення для досягнення цілей рівності, розвитку і миру. Відповідні цілі сформульовані у Пекінській платформі дій ООН, а для їх реалізації було створено спеціальну структуру ООН-Жінки (UN Woman) з питань гендерної рівності, розширення прав і можливостей жінок.

Зокрема, серед цілей Пекінської платформи дій зазначено, що необхідно закріпити рівність прав і відповідальності жінок і чоловіків в сім'ї, на роботі й у більш широкому національному та міжнародному контексті.

На жаль, цей порядок денний мало змінився з того часу, як жінки-робітниці виходили на страйки та масові демонстрації в Нью-Йорку та Петербурзі на початку минулого століття, відстоюючи свої права.

Винагорода за працю жінок, матеріальна та моральна, все ще нижча за аналогічну винагороду чоловіків.

Чимало істот чоловічої статі продовжують безборонно вдаватися до побутового насильства стосовно жінок, як фізичного, так і психічного.

Поздоровляти жінок з таким становищем було б цинічно і безсовісно. Натомість вважаю за доречне побажати всім нам повної реалізації цінностей та цілей Пекінської декларації.

Варто також помолитися за мир, добробут і справедливість для жінок та всього людства і прийняти для себе рішення не брати участь у будь-яких активностях, державних чи приватних, економічних, соціальних чи культурних, метою яких є демонстрація зверхності чоловіка над жінкою.

Війни прокляті матерями, сказав Горацій.
Проклянемо війни, і війни скінчаться!
Леся Українка навчила гнати думи сумні.
Тож творімо добро і радіймо весні!

 

Юрій Шеляженко, хранитель віри Української Душевної спільноти, редактор журналу «Мораль».

На фото: Виконавчий директор UN Woman Фумзіль Млембо-Нгкука поздоровляє з 20-ю річницею Пекінської платформи дій ООН.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 8-03-2015 20:49 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100