25.04.2024 08:18 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Ситуація на ринку нерухомості Києва катастрофічна

У Києві ринок нерухомості практично зупинився.

Про це заявив провідний аналітик консалтингової групи SV Development Сергій Костецький, повідомляє sprotiv.org.

«В умовах глибокої економічної кризи в Україні ситуація на ринку нерухомості Києва катастрофічна», — зазначив аналітик. За словами пана Костецького, ринок столичної нерухомості майже зупинився, угод мало, багато махінацій.

«Якщо говорити про ринок столичного житла, то він фактично зупинився, оскільки ціна квадратного метра прив'язана до долара, а у населення валюти практично не залишилося», — сказав Сергій Костецький.

Він додав, що люди хочуть отримати за своє житло певну суму в доларах — їм без різниці, який буде курс. Тому зараз навіть ті договори, які були попередньо укладені, розриваються. Господарі не знають, що робити, покупці теж не знають, тому договори купівлі-продажу і розриваються.

Пан Костецький каже, що на вторинному ринку ціни більш-менш прийнятні, однак вони «прив'язані» до долара.

«Ціни в гривнях, однак «прив'язані» за собівартістю до долара. Якщо, припустимо, два місяці тому квадратний метр житла коштував, умовно кажучи, 10 тис. грн, то зараз — 25 тис. грн і вище. Так і забудовники, якщо говорити про «первинку», збільшують собівартість, і, відповідно, там також підвищується ціна квадратного метра», — уточнює пан Костецький. При цьому, продати квартиру за бажані гроші зараз практично неможливо — ціна дуже низька, підкреслює експерт.

«З одного боку, низька ціна в валюті, але, з іншого боку, — за долари зараз ніхто не хоче купувати житло», — відзначає аналітик.

«На первинному ринку житла ситуація непередбачувана: якщо з курсом долара все буде більш-менш нормально, то будинки добудують, а якщо буде продовжуватися стрімка девальвація гривні, то почнеться така ж ситуація, як у банківській системі. Будуть закриватися одна будівельна компанія за іншою, оскільки ціна квадратного метра житла прив'язана до собівартості, до долара, і вона постійно росте», — пояснює аналітик.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 17-03-2015 11:20 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100