29.03.2024 15:52 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Ровеньки: двері у пекло окупації

Невелике українське місто Ровеньки знамените тим, що в ньому убили підпільників «Молодої гвардії» та скинули в шурф місцевої шахти. Втім, не так давно під Ровеньками в «копанках» бойовиків загинули шахтарі. «Ополченці» не стали рятувати своїх рабів під завалами.

Це, мабуть, естафета поколінь: бо в «ДНР» пішли далі, вводячи воєнно-польові суди та знамениті «тройки», як в сталінські часи. За трьома підписами можна стратити будь-кого.

Саме містечко Ровеньки так і не досягло стотисячного рубежу населення. Зараз там проживає десь 40-45 тисяч населення. Це з усіма громадами та селищами, підпорядкованими місту. Але для Росії це важливий пункт, адже станція Ровеньки стоїть на гілці Звєрєво (РФ) – Дебальцеве. І саме через цю станцію йде вантаж зброї бойовикам.

В кінці березня – на початку квітня я була більше тижня в своєї подруги. Довелось везти продукти з собою. Добре, що «з України» привезли, бо там ціни значно нижчі. В Ровеньках майже голод. Сюрреалістична картина, яку я побачила вперше. Спостерігала чергу з трьох людей. Стояли один за одним, чекаючи, коли попередній відійде, щоб досліджувати сміттєвий бак.

Коли пішла вість про можливу ліквідацію соціальних їдалень, люди пішли до коменданта з проханням не закривати їх. Сім’ям з дітьми, які голодують, пропонують тимчасово віддавати дітей в дитбудинок. «Комендант в нас алкоголік», – говорять люди. Правда, не уточнюючи, старий чи новий.

Втім, і в «ополченні» не все гладко. Близько 200 місцевих бойовиків вийшли з угруповання. Причина – відсутність зарплати. Виплатили в доларах еквівалент 10 тисяч гривень за січень. Як жартують місцеві, «Больше 200 местных вояк написали рапорт о выходе ЖИВЫМИ из ополчения...» Кажуть, що після відпусток 30% не повертаються. Ходять «менти» по будинках, ловлять дезертирів. Поховалися «захисники», не хочуть з «хунтою» воювати. Скрізь таке.

Врешті, що вразило, то це величезні потоки російської техніки, що йшла через місто. Уся техніка, говорять, поїхала «на Маріуполь». А в місті чутно постріли і вибухи. Навчання «ополченців» іде щодня. Місцеві таємниче шепчуться, що щось-таки готується... А я подумала про інше. Ну ось скажіть, коли б не навчання, що б вони робили? Плац підмітали, в казармах сиділи або «бухали», грабували? Їм потрібне заняття. Їх же не розформували, тому і ганяють по полігонах, щоб менше вільного часу було.

На самій залізничній станції «Ровеньки» стоять порожні товарні вагони «РЖД». Ешелони з Росії йдуть, як правило, вночі.

Втім, місто насичене бойовиками. Вулиці розбиті гусеницями. Бойовики влаштували свою базу в селищі Валентиновка. Туди також заходили колони техніки.

Все місто раділо, коли на кварталі Шахтарський відкрили ощадкасу. Але ніщо з її відкриттям не покращилось. Що впадає в очі: ходять колишні «менти» (тепер «фінансова поліція ЛНР») і перевіряють, щоб були цінники в гривнях і рублях. А тим часом, кажуть, що шахтарям «ДТЕК» в Ровеньках вже десь з жовтня не йде стаж – ніякий.

тім, є й розваги в місцевих жителів. Наприклад, читати такі об’яви: «В м. Ровеньки суворо заборонений продаж алкоголю особам у військовій формі у будь-який час доби». Проте, це зовсім не значить, що це діє. П’яні в камуфляжі – не рідкість. Біля міліції частенько видно бойовиків в повному спорядженні (включаючи тактичні каски) та снайперів з рушницями в чохлах. Говорять, що часто п’яні ополченці зчиняють перестрілки.

Втім, місцева міліція теж відзначилась. Розповіли, як представники «міністра внутрішніх справ ЛНР» Ігоря Корнета пограбували відділення банку в Ровеньках. Це сталось 19 березня 2015 року. Група бойовиків під'їхала до будівлі, в якій розташовувалося відділення «Укргазбанку», представилася «людьми Корнета», увірвалася у будівлю, винесла гроші, що залишалися там, і оргтехніку.

Ось такі трохи хаотичні мої враження про поїздку в Ровеньки.

Надія Надєждіна, соціолог, Горлівка – Ровеньки, sprotiv.org

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 20-05-2015 14:02 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100